Senaste foruminläggen

Nu är pollensäsongen här

Nu är pollensäsongen här

Den långa vintern gjorde att pollensäsongen kom igång senare än vanligt. Även i Europa började säsongen sent vilket fördröjde fjärrtransporten av pollen tidigare i vinter. Men nu blommar björken i söder och alen i norr.

Den sena våren gör att pollensäsongen nu är mer komprimerad eftersom de olika pollenslagen följer tätt efter varandra. Däremot finns det inget samband mellan en sen start och mängden pollen som kommer att finnas i luften.

Naturhistoriska riksmuseets hemsida kan du se pollenprognoser från Malmö i söder till Piteå i norr. Prognoserna kommer från Palynologiska laboratoriet som samordnar pollenmätningar från 17 mätstationer i hela Sverige.

För att kunna göra prognoser för de närmaste dagarnas pollenhalter måste pollenbiologen veta det hur mycket pollen av en bestämd art som för ögonblicket finns i luften. Vidare ingår att känna till förutsättningarna för de växtarter som ska ingå i prognosen samt hur långt de kommit i sin blomning. Slutligen vägs denna kunskap samman med väderprognosen, där vindriktning, temperatur och nederbörd spelar en viktig roll. Under högsäsongen görs en ny prognos varje vardag.

Nytt för i år är att Naturhistoriska museets pollenprognoserna finns tillgängliga via RSS-flöden. Med hjälp av dem kan du få din lokala prognos i till exempel mobilen. Läs mer om det på Naturhistoriska museets hemsida.

Astra Zenecas hemsida kan du se SMHI:s mätningar och läsa om olika astmabehandlingar.

För dig som bor i Skåne kan pollenprognoserna från DMI (den danska motsvarigheten till SMHI) ge bra ledning. Länkarna finns även samlade under punkten pollen på vår länksida.

Källor: Naturhistoriska riksmuseet, Astra Zeneca

 

 Skrevs: 09:41 den 5 maj 2010 | I kategorin: Omvärld | Skriv ut

Recept

Bakad potatis

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com