Senaste foruminläggen

Pris för allergivänligt äpple

Hilde Nybom och Bert van Bavel har fått årets miljömedicinska pris av Cancer- och Allergifonden. Hilde Nybom fick motta priset för sitt arbete med den allergivänliga äppelsorten Allgott.

– Det är en stor ära att få detta pris. Forskningsanslag av det här slaget är oerhört viktigt för att vi ska kunna bedriva vår forskning kring allergena substanser, säger Hilde Nybom, professor i hortikulturell genetik och växtförädling vid Sveriges Lantbruksuniversitet.

Hon fick priset för sina genetiska studier i tillämpad växtförädling, främst framtagandet av äppelselektionen Allgott för äppelallergiker. Balsgård, där Hilde Nybom verkar, är en del av Sveriges Lantbruksuniversitet, där forskning och förädling av ätliga frukter och bär ligger i fokus.

– Allergi mot äpple hänger oftast ihop med allergi mot björk, det är samma typ av protein som kroppen reagerar emot. Det är väldigt roligt att vi nu har lyckats få fram en äppelsort med mycket låga halter av detta protein. Vi ska nu testa Allgott, som sorten heter, i ytterligare kliniska studier och förhoppningsvis har vi inom några år en äppelsort ute på marknaden som även allergiker kan njuta av, säger Professor Nybom.

Årets andra pristagare Bert van Bavel, professor i kemi vid Örebro Universitet, får priset för sin forskning och analytiska teknikutveckling kring persistenta halogenerade organiska miljögifter och främst fluor.

– Cancer- och Allergifonden har med sina medel bidragit starkt till att vi idag har fått lagstiftning kring ett antal kemikalier som påverkar vår miljö och människan. Det är mycket hedrande att få motta detta pris, säger Bert van Bavel.

Det miljömedicinska priset 2010 delades ut den 1 juni i samband med en halvdags seminarium på Villa Källhagen i Stockholm där årets pristagare och även några av tidigare års pristagare presenterade aktuell forskning om cancer, allergi och miljö.

Källa: Cancer- och AllergifondenSkrevs: 16:00 den 4 juni 2010 | I kategorin: Omvärld | Skriv ut

Recept

Bärpaj med fläder

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com