Senaste foruminläggen

Nu måste azo-färgerna märkas

Nu måste azo-färgerna märkas

Från och med den 20 juli måste livsmedel som innehåller något av de så kallade azo-färgämnena märkas med texten ”Kan ha en negativ effekt på barns beteende och koncentration”, meddelar Livsmedelsverket. Märkningen gäller inom hela EU.

2007 slog brittiska forskare larm om att så kallade azo-färgämnen i kombination med konserveringsmedlet bensoesyra, kan göra att barn blir överaktiva eller får svårt att koncentrera sig. Färgerna är inte så vanliga i Sverige men finns främst i produkter som starkt färgat godis och läsk.

Studien har sedan dess gåtts igenom av en expertgrupp inom Efsa, den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, vilken ansåg att det inte klart kunde bevisas att färgerna gav problemen. Men efter förhandlingar mellan EU:s råd och Europaparlamentet beslutades om märkningen av produkter som innehåller något av färgämnena.

– Det är viktigt att konsumenterna får information om vad maten innehåller och denna märkning visar att det finns en osäkerhet om just dessa tillsatser. Den här typen av märkning är mycket ovanlig men det är en fråga som varit svår för alla inblandade parter, säger Evelyn Jansson Elfberg, avdelningsdirektör vid regelavdelningen, Livsmedelsverket, på verkets hemsida.

Dessa färger omfattas av märkningen:

  • tartrazin E 102

  • kinolingult E 104 (räknas inte som azo-färg, men ingår  i märkningen)

  • para-orange E 110

  • azorubin E 122

  • nykockin E 124

  • allurarött E 129

Produkter som redan finns ute i affärer behöver inte märkas om och drycker med mer än 1,2 volymprocent behöver inte märkas alls eftersom de inte ska konsumeras av barn. 

Livsmedelsverkets hemsida kan du läsa lagtexten.

Här kan du läsa tidigare artiklar på mjölkfri.com:

2008-03-04: Aerius blir fritt från azofärger

2008-01-28: Råd&Rön hittade lätt godis och läsk med azofärger

2007-10-08: EU tar larm om färgämnen på allvar

2007-09-06: Färgad mat gör barn hyperaktiva

Bild: jollyfoto.se

 Skrevs: 10:21 den 18 juli 2010 | I kategorin: Nya rön om mat | Skriv ut

Recept

Choklad- och päronkaka, äggfri

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com