Senaste foruminläggen

Mycket fibrer bra för hjärtat

Mycket fibrer bra för hjärtat

Mycket fibrer minskar risken för hjärt-kärlsjukdomar. Det visar en studie från Malmö Kost Cancer-undersökningen som omfattar drygt 28000 personer.

I studien undersöktes 28 000 personer mellan 1991 och 1996. De fick även svara på frågor, bland annat om sina kostvanor, sjukdomar och livsstil.

För lite fibrer är boven

Resultaten har delats in i fyra grupper efter fettintaget. Sedan har forskarna noterat alla hjärt-kärlhändelser fram till år 2002 för att finna samband mellan intaget av mättat fett och risken att råka ut för hjärt-kärlsjukdomar. Men studien visade inget sådant samband.

Däremot såg man ett annat samband – de som åt mycket fett åt mindre mängder fibrer. Något som inte har undersökts i tidigare studier. Forskarnas slutsatser är därför att det inte är för mycket fett som är boven i dramat, utan för lite fibrer.

Fem om dagen

Färska grönsaker och frukter är bra sätt att få i sig fibrer. Så varför inte slå slag i saker och följa parollen "fem om dan gör kroppen glad"!

Om studien
Studien har gjorts av Margret Leosdottir, Peter M Nilsson, Jan-Åke Nilsson och Göran Berglund, som är ledare för Kost Cancer-projektet. Den  publicerades i European Journal of Cardiovascular Prevention and Rehabilitation, vol. 15 nr 5 i okotber 2007.

Källa: Lunds UniversitetSkrevs: 09:19 den 15 november 2007 | I kategorin: Forskning | Skriv ut

Recept

Ischoklad

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com