Senaste foruminläggen

Frukt och grönsaker förebygger hjärtinfarkt

Frukt och grönsaker förebygger hjärtinfarkt

Grönsaker och frukt varje dag i kombination med fullkornsprodukter, fisk, bönor och små mänger alkohol kan mer än halvera risken att drabbas av hjärt- kärlsjukdom. Det sambandet såg forskarna vid Karolinska Institutet när de analyserade matvanorna hos 25 000 kvinnor.

Studien går i samma spår som Malmö-studien (som vi rapporterade om i torsdags), och menar att frukt och grönt är bra för hjärtat.

När forskarna vid Karolinska Institutet analyserade matvanorna hos 25 000 svenska kvinnor hittade man två specifika kostmönster som tydligt sammanfaller med god hjärthälsa.

Fyra grönsaker och två frukter

- Den första karaktäriserades av hög konsumtion av grönsaker och frukt och den andra av måttlig konsumtion av alkohol. De mängder det handlar om är motsvarande fyra grönsaker och två frukter om dagen respektive ett halvt glas vin, säger Agneta Åkesson, en av forskarna bakom studien.

Det är inte första gången som kopplingen mellan viss typ av kost och risken för till exempel hjärtinfarkt studeras. Nyheten med denna studie är att forskarna förbehållslöst kartlade kvinnornas kostvanor istället för att i förväg bestämma vilken typ av mat de ville titta närmare på.
På så vis kunde de identifiera de två specifika kostmönstren där det fanns ett tydligt samband med minskad risk för hjärt- kärlsjukdom.

Förebygger hjärtinfarkter

Agneta Åkesson understryker att det i de aktuella kostmönstren även ingick regelbunden konsumtion av fullkornsprodukter, fisk och bönor. Knappt en tredjedel av kvinnorna i studien hade detta mer hälsosamma beteende, som i sin tur visade samband med 57 procent minskad risk att drabbas av hjärtinfarkt jämfört med de kvinnor som hade låg konsumtion.

- Om alla kvinnor levde som den hälsosamma gruppen skulle tre av fyra hjärtinfarkter kunna förebyggas. Det är också viktigt att få fram data som bygger på svenska förhållanden, för att bättre kunna stärka folkhälsan i vårt land, säger Agneta Åkesson.

Källa: pressmeddelande från Karolinska InstitutetSkrevs: 11:49 den 19 november 2007 | I kategorin: Forskning | Skriv ut

Recept

Bärpaj med fläder

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com