Senaste foruminläggen

Mat som skärper minnet och minskar risken för hjärt-kärlsjukdomar

I Lund har forskare sett att en särskild kost med flera livsmedel som antas vara antiinflammatoriska ger effekt på friska personer. Kolesterolet, blodfetterna och kroppens inflammation sjönk samtidigt som minnet skärptes.
– Resultaten är över förväntan! Jag vill påstå att det inte finns någon tidigare studie med liknande effekter på friska försökspersoner, säger Inger Björck, professor vid Lunds Tekniska Högskola.

I koststudien ingick 44 friska överviktiga personer i åldern 50 -75 år. Under fyra veckor fick de äta mat som antas dämpa kroppens låggradiga inflammation, ett tillstånd som i sin tur triggar metabolt syndrom och därmed fetma, typ 2-diabetes och hjärt- kärlsjukdomar.

Testkosten innehöll bland annat fet fisk, sojaprotein, blåbär, mandel, kanel, vinäger, havrebaserad dryck och viss typ av fullkornsbröd. Den hade tydliga inslag av antioxidanter, lågt GI, d v s långsamma kolhydrater, fullkorn, probiotika, och viskösa kostfiber. Några produkter i portföljkosten finns ännu inte i handeln utan togs fram specifikt för studien.

I testgruppen sjönk det farliga kolesterolet med 33 procent, blodfetterna med 14 procent, blodtrycket med åtta procent och en riskfaktor för blodpropp med 26 procent. Även inflammationen i kroppen sänktes rejält medan minnet och den kognitiva förmågan skärptes.

– Vårt syfte har varit att ta reda på vilken preventiv effekt man kan få på etablerade riskmarkörer genom att kombinera livsmedelskoncept med förväntad positiv effekt på inflammation, säger Inger Björck professor i livsmedelsrelaterad nutrition vid Lunds Tekniska Högskola och föreståndare för Antidiabetic Food Centre vid Lunds universitet. Hon menar att studien har politisk sprängkraft.

– Vi hoppas att resultaten på friska försökspersoner från studien kan inspirera till preventiva insatser i samhället.

Exakt vad i kosten som har större eller mindre inverkan på resultaten kan forskarna inte säga.

– Det är just det som är poängen, vi tror på idén med kombinationseffekter. Läkemedel, eller enskilda produkter med hälsopåståenden, ger ju bara effekt på en eller kanske några få riskfaktorer. Med en kombination av livsmedel kan man på ett enkelt och effektivt sätt påverka många riskparametrar samtidigt.

Källa: Lunds Universitet

Foto på Inger Björck: Kennet Ruona för Lunds UniversitetSkrevs: 10:34 den 18 oktober 2010 | I kategorin: Forskning | Skriv ut

Recept

Pannkaksrulle med köttfärs

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com