Senaste foruminläggen

Mjölkfria produkter godkänns som merkostnad i vårdbidrag

Mjölkfria produkter godkänns som merkostnad i vårdbidrag

Den som har vårdbidrag för födoämnesallergiska barn och använder mjölkfria produkter, ska få godkänt för merkostnaderna. Det beslutade Försäkringskassan tidigare i höst och ett förtydligande om det har gått ut till landets försäkringskassekontor.

I våras lämnade Astma- och Allergiförbundet en skrivelse till Försäkringskassan där man visade att många medlemmar berättat hur svårt det varit att få laktosfria mjölkprodukter eller mjölkersättningsprodukter baserade på havre, ris eller soja godkända som merkostnader när man ansöker om vårdbidrag.

På de flesta håll har Försäkringskassan menat att barn ska äta ersättningsprodukter som man kan få via livsmedelsanvisning. Dessa vänder sig till spädbarn eller barn som har svåra nutritionsproblem, medan större barn för det mesta använder produkter som finns att köpa i vanliga livsmedelsaffärer. Dessa är i regel mycket dyrare än produkter baserade på mjölk.

– Det här är ett bra exempel på hur det går att förändra tack vare de erfarenheter som våra medlemmar förmedlar till oss på förbundet, säger Eva-Maria Dufva som arbetar med Vård och socialpolitiska frågor på Astma- och Allergiförbundet.

Astma- och Allergiförbundets hemsida kan du ladda ned tips och råd om du ska söka vårdbidrag för barn som har astma, allergi eller eksem.

Bilden är ett montage.

 


Skrevs: 09:45 den 15 november 2010 | I kategorin: Omvärld | Skriv ut

Recept

Våfflor, gluten- och äggfria

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com