Senaste foruminläggen

Parfym och syre kan ge eksem

Parfym och syre kan ge eksem

Doftämnen som förekommer i många hushållsprodukter och hudvårdsprodukter kan orsaka kontaktallergi när de utsätts för syre i luften. Det visar forskning från Naturvetenskapliga fakulteten i samarbete med Sahlgrenska akademin som presenterades under hudläkarkonferensen i Göteborg i oktober.

Forskarna studerade hur dessa ämnen kan aktiveras genom kontakt med luftens syre och hur det i sin tur kan påverka huden. I en särskild studie undersöktes om de aktiverade doftämnena gav kontaktallergi när de testades på eksempatienter på hudkliniken på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och på Yrkes- och miljödermatologiska kliniken i Malmö. Man fann då att en stor andel av de 3 400  eksempatienter som testades med ämnena fick en allergisk reaktion.

– För att få en djupare förståelse för hur kontaktallergi uppstår arbetar vi nu med modern mikroskopisk utrustning som gör det möjligt att följa vad som händer med ett allergiframkallande ämne när det kommit in i huden, säger Ann-Therese Karlberg, professor i dermatokemi och hudallergi vid institutionen för kemi vid Naturvetenskapliga fakulteten och forskare vid Sahlgrenska akademin.

Vid bedömning av hur allergiframkallande ett ämne är, måste man även ta hänsyn till hudens förmåga att aktivera ett ämne genom metabolism.
– Vi utvecklade en blandning som avspeglar innehållet av riktiga hudenzymer och genom att använda denna enzymblandning kan vi undersöka om kemiska ämnen kan aktiveras i huden och bli allergiframkallande.

Deras upptäckt ökar möjligheten inom sjukvården för rätt diagnos av allergiskt kontakteksem genom att nya diagnostiska verktyg tas fram och att fallen av allergiskt kontakteksem på sikt kan minska. För patienten innebär rätt diagnos att individen kan undvika den exponering som ger besvären och får chans att tillfriskna i sitt eksem.

– I vårt fortsatta arbete ska vi utvärdera nya metoder för diagnostik och göra ingående studier av vad som händer i huden. Det ger oss möjlighet att utveckla nya mediciner och ersätta den enda behandlingen av eksem som finns att tillgå idag, kortionsonsalva, berättar Ann-Therese Karlberg som räknar med att deras forskning kan öka det förebyggande arbetet genom påverkan på producenten, konsumenten och lagstiftningen.

Fakta om kontaktallergi

Kontaktallergi beräknas drabba uppemot 20 procent av befolkningen i Europa och innebär att man får eksem på platsen där man kommit i kontakt med det ämne man är allergisk för. Parfymämnen är, näst nickel, den vanligaste orsaken till kontaktallergi. Denna typ av allergi går inte att bota utan lindras med kortisonpreparat och all kontakt med det allergiframkallande ämnet ska undvikas.

 

Källa: Sahlgrenska akademien
Sahlgrenska akademin är den hälsovetenskapliga fakulteten vid Göteborgs universitet. Här finns undervisning och forskning inom medicin, odontologi och vårdvetenskap. Vid akademin studerar ungefär 4000 grundutbildningsstudenter och 1000 doktorander. Antalet anställda är 1500, varav 850 är forskare och/eller lärare.

 


Skrevs: 10:37 den 22 november 2010 | I kategorin: Forskning | Skriv ut

Recept

Lasagne

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com