Senaste foruminläggen

Motion ökar välbefinnandet för personer med IBS

Motion ökar välbefinnandet för personer med IBS

Den som har IBS och ökar sin fysiska aktivitet får färre besvär och drabbas mindre ofta av förvärrade symtom jämfört med dem som inte ökar sitt motionerande. Det visar en nyligen publicerad studie från Sahlgrenska akademin.

I studien, som genomfördes vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg och vid Alingsås lasarett, ingick 102 IBS-patienter i åldern 18–65 år. Halva gruppen lottades till att öka sin fysiska aktivitet och den andra halvan lottades till att leva som vanligt. Bägge grupperna fick stödjande telefonsamtal av en sjukgymnast. Den aktiva gruppen ökade sin fysiska aktivitet på egen hand, men med råd och stöd av sjukgymnasten.

– De fick rådet att utföra måttlig till stark fysisk aktivitet 20–30 minuter, tre till fem gånger per vecka, säger Elisabet Johannesson som är legitimerad sjukgymnast och en av artikelförfattarna.

 

Skyddar mot försämring

Vid studiens start och efter tre månader fick deltagarna i studien svara på frågor om sina IBS-besvär, bland annat om smärta, problem med magen och livskvalitet.
– Gruppen med oförändrad livsstil hade i genomsnitt en sänkning av besvären med fem poäng medan den aktiva gruppen sänkte sig med 51 poäng, säger överläkare Riadh Sadik, som varit ansvarig för studien.

Forskarna såg också att gruppen med oförändrad livsstil fick försämrade symtom i 23 procent av fallen, vilket kan jämföras med den aktiva gruppen där endast åtta procent mådde sämre. Mätningen av kondition i studien visade en lätt ökning endast i aktivitetsgruppen.
– Detta tyder på att även lätt eller måttlig ökad aktivitet kan förbättra symtomen och skydda mot försämring, säger Riadh Sadik.

Studien är publicerad i American Journal of Gastroenterology och har fått stor uppmärksamhet i USA och Storbritannien.

Fakta om IBS:
IBS är en förkortning för engelskans irritable bowel syndrome. Det är en mycket vanlig sjukdom, 10 till 15 procent av världens befolkning har den. Både kvinnor och män drabbas. Det vanligaste är att sjukdomen debuterar i 30–40 årsåldern, men både yngre och äldre kan insjukna. Sjukdomen känneteckens av magont, förstoppning och eller diarré och gaser i magen. Ibland kan patienterna känna andra symtom som hjärtklappning, svettningar, huvudvärk, trötthet och urinträngningar.

Källa: Sahlgrenska Universitetssjukhuset

Läs mer om IBS på Riksförbundet för Mag- och Tarmsjukas hemsida

Foto: Shutterstock

 

 


Skrevs: 09:19 den 24 januari 2011 | I kategorin: Forskning | Skriv ut

Recept

Chokladkolor

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com