Senaste foruminläggen

Livsmedelsverket vill att gränsvärden för mangan i barnmat ses över

Livsmedelsverket vill att gränsvärden för mangan i barnmat ses över

Livsmedelsverket vill att den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, Efsa, ser över gränsvärdena för mangan, kadmiun och arsenik i barnmat som modersmjölksersättningar och barngröt. Det gör man efter en svensk undersökning som visar att de idag godkända halterna kan ge problem, och därför menar Livsmedelsverket att det måste utredas vidare.

Det är Institutet för miljömedicin (IMM) på Karolinska Institutet som har analyserat halter av olika spårämnen, bland annat mangan, arsenik och kadmium, i nio olika modersmjölksersättningar och nio olika barngrötar.

Bland modersmjölksersättningarna fann man höga halter mangan i produkter som är riktade till barn med speciella behov, framför allt allergiska barn. I barngröten var det främst mangan, kadmium och arsenik, särskilt i de risbaserade produkterna, som skulle kunna vara ett problem, enligt Livsmedelsverket.

Livsnödvändigt spårämne

Mangan är ett livsnödvändigt spårämne som bland annat behövs för omsättningen av kolhydrater och fetter och skyddar kroppen mot fria radikaler. Därför måste modersmjölksersättningar berikas så att de kommer upp i godkänd mängd. Mangan är ett grundämne som finns naturligt i berggrunden och kan lösas ut till grundvattnet.

De produkter som finns i Sverige håller sig inom de godkända gränserna för mangan. Men Livsmedelsverket menar att EU:s gränser för godkända manganhalter kan vara för högt satta och informerar därför EU-kommissionen och Efsa om att gränserna måste se över. Tills vidare råder Läkemedelsverket föräldrar att i samråd med sin dietist eller läkare välja ersättningar med låga halter mangan (på Livsmedelsverkets hemsida kan du läsa mer om det, klicka på länken längst ned på sidan för att komma dit).

Uppfyller nuvarande krav

Mead Johnson är ett av de mest välkända företagen inom modersmjölksersättningar i Sverige. På sin hemsida bekräftar de att alla produkter för barn och spädbarn är säkra, näringsriktigt sammansatta och att de uppfyller alla för närvarande gällande myndighetskrav, i Sverige och i andra länder.

– Vi arbetar nu med att få fram mer information för att skapa oss en bättre uppfattning om på vilka data Livsmedelsverket baserar sina nya råd. Det viktigaste är att säkerställa att barn som får modersmjölksersättning får en korrekt balans av näring till grund för en sund utveckling och tillväxt. Innan denna sorts råd kan omsättas i någon form av lagstadgade riktlinjer, måste alla uppgifter genomgå en noggrann, vetenskaplig granskning och översyn, säger Emina Ibrahimbegovic som är Senior Marketing Manager på Mead Johnson Nutrition.

På Livsmedelsverkets hemsida hittar du frågor och svar om modersmjölksersättningarna

Läs mer om studien på Karolinska Institutets hemsida

Källor: Livsmedelsverket, Karolinska Institutet och Mead Johnson
Foto: ShutterstockSkrevs: 11:14 den 31 januari 2011 | I kategorin: Nya rön om mat | Skriv ut

Recept

Vildsvinsstek

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com