Senaste foruminläggen

Fira alla hjärtan

Fira alla hjärtan

Alla hjärtans dag firar vi med en mjölkfri rulltårtsbakelse till både stora och små. För att hjälpa fler hjärtebarn till ett bättre liv har Hjärt-Lungfonden utsett februari till Alla barnhjärtans månad och samlar under månaden in pengar till forskning kring barns hjärtan.

– Vårt mål är att inget barn ska behöva leva med ett oupptäckt hjärtfel. En viktig utmaning för forskningen är därför att kunna identifiera barn med hjärtsjukdom så tidigt som möjligt, helst redan under graviditeten, så att behandling kan sättas in omedelbart vid födseln, säger Staffan Josephson som är generalsekreterare på Hjärt-Lungfonden.

Fakta om barn med hjärtfel

Fokus på barnhjärtan. Hjärt-Lungfonden har utsett februari till Alla barnhjärtans månad. Under månaden står barn med hjärtfel i fokus och fonden samlar in pengar till forskning som kan hjälpa dem till ett bättre liv.

Olika typer av hjärtfel. Medfödda hjärtfel kan till exempel vara hål mellan hjärtats kamrar eller förmak, stopp i blodflödet för att hjärtklaffar saknas eller är förträngda, eller att lungpulsådern eller kroppspulsådern sitter på fel plats.

Tusen barn om året. Varje år föds 1 000 barn i Sverige med hjärtfel. Det motsvarar en av hundra nyfödda.

Allt fler överlever. På 1960-talet var överlevnaden cirka 60 procent. I dag överlever mer än 95 procent.

Hjärtat stort som en valnöt.
Många hjärtebarn opereras redan när de är nyfödda och hjärtat är då inte mycket större än en valnöt.

Alla hjärtfel upptäcks inte. Varje månad lämnar 2-3 nyfödda barn BB med ett allvarligt hjärtfel som inte har upptäckts.

Tidig upptäckt viktigt.
För att kunna sätta in behandling i tid bör hjärtfelen upptäckas så tidigt som möjligt: under graviditeten, på BB, i barnhälsovården eller i skolhälsovården.

Hjärtfelen är en gåta. I dag vet inte forskarna varför vissa barn drabbas av hjärtfel och andra inte. Det behövs mer forskning kring vad som orsakar medfödda hjärtfel.

Övergripande mål. Hjärt-Lungfondens mål är att inget barn ska behöva leva med ett oupptäckt hjärtfel.

Hjärt-Lungfondens hemsida kan du läsa mer om hur du kan hjälpa till att rädda fler barnhjärtan.

Källa: Hjärt-Lungfonden

Receptet på rulltårtsbakelsen hittar du i vår receptsamling.Skrevs: 16:41 den 13 februari 2011 | I kategorin: Omvärld | Skriv ut

Recept

Fint chiabröd i långpanna

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com