Senaste foruminläggen

Ny bok om mat som medicin

Ny bok om mat som medicin

Umeå Universitet har precis tagit gett ut boken ”Mat som medicin” med artiklar från Forskningens Dag 2010. I ett av kapitlen diskuterar forskaren Anneli Ivarsson om att celiaki är vanligare än man tror.

Maten och hälsan är ett ständigt återkommande diskussionsämne inom forskningen och det var även temat under Forskningens dag 2010 vid Umeå universitet. Föredragen och den efterföljande diskussionen – ledd av Medicinska fakultetens hedersdoktor Sverker Olofsson – sammanfattas i boken som går att ladda ned på universitetets hemsida.

I bokens andra kapitel ”Gluteninolerans, vanligare än man trott” skriver Anneli Ivarsson som forskar inom epidemiologi och global hälsa, att celiaki (glutenintolerans) är betydligt vanligare hos svenska skolbarn än väntat. Denna överkänslighet är lätt att behandla genom en glutenfri kost men mycket svår att upptäcka.

Bokens övriga kapitel handlar om ”Barnets mat – den vuxnes hälsa?” av Olle Hernell, ”Så viktiga är blodfetterna” av Gunilla Olivecrona, ”Risker på tallriken” av Göran Hallmans, ”Maten och matvanorna: Vad är bäst och blir det rätt?” av Ingegerd Johansson, och ”Kostrådgivning vid övervikt – främst en fråga om kalorier?” av Bernt Lindahl. Boken kan laddas ned som pdf på Umeå universitets hemsida.

Källa: Umeå universitet

 


Skrevs: 14:16 den 24 februari 2011 | I kategorin: Nya rön om mat | Skriv ut

Recept

Bröd med smak av äpple

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com