Senaste foruminläggen

Vitaminbrist kan öka risken för allergi

Vitaminbrist kan öka risken för allergi

En amerikansk studie visar att låga halter av vitamin D i blodet hos barn kan öka risken för att de ska utveckla allergier. Motsvarande samband sågs inte hos vuxna i studien. Resultaten visar inte att brist på D-vitamin orsakar allergier, men forskarna menar att det är bra att se till att man inte har brist på vitaminet.

I studien som genomförts i USA deltog mer än 3100 barn och 3400 vuxna. Det är en del av en större hälsostudie där deltagarna intervjuats och genomgått fysiska undersökningar och blodtester. I blodproven mättes bland annat känsligheten för 17 kända allergener, från pollen till husdjur och födoämnen.

Bland barn och unga såg man ett samband mellan låga D-vitaminnivåer och ökad känslighet. Hos dem som hade brist på D-vitamin (mindre än 15 nanogram per ml blod) var risken 2,4 gånger större att utveckla allergi mot till exempel jordnöt än bland dem som hade bättre D-vitaminvärden (mer än 30 nanogram vitamin D per ml blod). Forskaren Michal Melamed som leder studien betonar att man inte kan säga att D-vitaminbrist orsakar allergier, men att det är bra om man ser till att komma upp i det rekommenderade intaget.

Studien med titeln ”Vitamin D levels and food and environmental allergies in the United States: Results from NHANES 2005-2006.” pulicerades på Journal of Allergy and Clinical Immunologys hemsida den 17 februari 2011.

Mer om vitamin D

Vi får i oss D-vitamin genom maten och genom att det bildas i huden när vi är ute i solen. Fisk, och då särskilt fet fisk som lax, sill och makrill innehåller mycket D-vitamin. Även ägg och kött innehåller viss mängd. Under sommaren är solen vår främsta D-vitaminkälla och det räcker med en kort stund i solen varje dag för att vårt förråd av D-vitaminer ska fyllas på och de lagras i kroppen.

Eftersom vårt klimat gör att vi är inomhus en stor del av året och inte får så mycket solljus på huden, kan en del behöva extra tillskott av D-vitaminer. Livsmedelsverket rekommenderar att alla barn får D-droppar de två första åren då de som regel inte får i sig tillräckligt med D-vitaminer genom maten. Barn som är över två år, äter D-vitaminberikade produkter som margarin, mjölk eller motsvarande berikade ersättningar som havredryck och ofta är utomhus behöver oftast inte extra tillskott.

Livsmedelsverkets rekommendation är att vi får i oss 7,5 mikrogram varje dag från två års ålder. För äldre är rekommendationen 10 mikrogram per dag. Äldre som är ute lite kan behöva tillskott dagligen. Just nu håller de nordiska näringsrekommendationerna på att revideras och nya förslag ska presenteras under nästa år.

På Livsmedelsverkets hemsida kan du läsa mer om vitamin D, om tillskott till spädbarn och om ändrade rekommendationer kring vitamin D i USA och Kanada

 

Källor: Albert Einstein College of Medicine of Yeshiva University och Livsmedelsverket

Foto: ShutterstockSkrevs: 15:54 den 1 mars 2011 | I kategorin: Forskning | Skriv ut

Recept

Semlebullar, glutenfria

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com