Senaste foruminläggen

Internationella kvinnodagen och fettisdagen

Internationella kvinnodagen och fettisdagen

På tisdag den 8 mars sammanfaller i år två helt skilda dagar – internationella kvinnodagen och fettisdagen. Det är två dagar med tradition som uppmärksammas av helt olika skäl.

1980 proklamerade FN att den 8 mars ska firas som internationell kvinnodag. Men redan sjuttio år tidigare, på den andra internationella socialistiska kvinnokonferensen 1910, lade den tyska socialdemokraten Clara Zetkin fram ett förslag om en kvinnodag för att hedra kvinnorörelsen och för att främja kampen för kvinnors rösträtt.

UN Women Sverige är en svensk nationell kommitté som stödjer UN Women, FN:s jämställdhetsorganisation. På deras hemsida (se bilden längst upp) kan du läsa mer om internationella kvinnodagen och om deras arbete för kvinnor i världen. Där hittar du även artiklarna i FN:s kvinnokonvention som bland annat tar upp kvinnors rätt till utbildning, till medborgarskap, rätten till sin egen kropp och rätt till hälsa.

I år sammanfaller internationella kvinnodagen med fettisdagen. Fettisdagens traditioner sträcker sig fler hundra år tillbaka. Semlan eller fastlagsbullen som den även kallas är en del av uppladdningen inför fastan och på 1800-talet var fettisdagen sista dagen man skulle behöva ta med sig lyse ut i ladugården, för nu var våren här. På Nordiska museets hemsida kan du läsa mer om historien bakom fettisdagen.

I vår receptsamling hittar du semlor fria från mjölk, soja, ägg och gluten och tips på olika fyllningar och grädde:

Faktakällor: Nordiska museet och UN Women SverigeSkrevs: 09:54 den 7 mars 2011 | I kategorin: Omvärld | Skriv ut

Recept

Pesto

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com