Senaste foruminläggen

Celiaki kan leda till astma

Celiaki kan leda till astma

Förra veckan skrev vi om samband mellan D-vitaminbrist och ökad risk för allergier. Nu visar svenska forskare i en ny studie att patienter med celiaki löper 60 procent ökad risk att drabbas av astma. En underliggande faktor kan vara D-vitaminbrist vilket kan ses vid både celiaki (glutenintolerans) och astma.

Jonas Ludvigsson vid Universitetssjukhuset i Örebro och Karolinska Institutet är en av dem som forskat fram resultaten.

– Vi studerade astmaförekomsten bland 28 000 svenskar med celiaki och 140 000 utan diagnos. Det finns ett samband mellan de båda sjukdomarna, men det är oklart om den ena orsakar den andra.

Jonas Ludvigsson tror att en underliggande faktor skulle kunna vara D-vitaminbrist vilket kan ses vid både celiaki och astma.

– Personer med celiaki är mer benägna att utveckla osteoporos och tuberkulos, som båda är sjukdomar där D-vitamin spelar en stor roll. D-vitaminbrist kan eventuellt påverka immunsystemet och så småningom leda till att astma utvecklas.

Jonas Ludvigsson tror att en annan möjlig mekanism skulle kunna vara att astma och celiaki har vissa gemensamma immunologiska drag.

– Personer med dessa drag har en ökad risk för att utveckla båda sjukdomarna.

Ökad risk för allergier

Celiakipatienter har också en ökad risk för allergier, såsom ögonirritation och vissa typer av eksem.  Samtidigt är det vanligare med celiaki bland människor som först fått en astmadiagnos.

De som diagnostiserats med celiaki rekommenderas att följa en glutenfri diet. Det är inte känt om de 28 000 som ingår i studien följer dieten eller inte, förklarar Jonas Ludvigsson.

– Svenska celiakipatienter är relativt bra på att följa glutenfria kostrekommendationer men det är sannolikt att även den som äter rätt har en lätt ökad risk att utveckla astma.

Ungefär en procent av befolkningen har celiaki. Sjukdomen kan leda till hälsoproblem som blodbrist, benskörhet, trötthet och viktminskning. Eva Bengtsson som är generalsekreterare på Svenska Celiakiförbundet ser forskningsresultaten som en anledning till att snabbt hitta det stora mörkertal av odiagnostiserade glutenintoleranta som finns i Sverige.

– Dessa måste hittas och snabbt få adekvat behandling så att vi kan undvika följdsjukdomar som exempelvis astma.

Källa: Svenska Celiakiförbundet
Foto: ShutterstockSkrevs: 08:31 den 9 mars 2011 | I kategorin: Forskning | Skriv ut

Recept

Marängtårta, glutenfri

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com