Senaste foruminläggen

Råg mättar längre

Råg mättar längre

Råg ökar mättnadskänslan under minst åtta timmar efter intag jämfört med bröd bakat på siktat vete, visar en undersökning som Lantmännen gjort. Råg innehåller mest kostfiber av våra sädesslag och ju mindre processad rågen är desto starkare blir mättnadseffekten. Hela rågkärnor ger bättre effekt än rågmjöl.

– Det har visat sig att råg ger en längre mättnad än andra spannmål. En kost som ger en bra mättnad gör att man äter lagom mycket, vilket är ett steg mot ett hälsosammare liv. Ett enkelt tips kan vara att blanda ner rågflingor i havregrynsgröten, säger Hanna Isaksson som är industridoktorand på Lantmännen R&D. 

Enligt Lantmännens studier är råggröt med fullkornsflingor en bra frukost. Råggröten har en stor del av kärnans struktur bevarad och det tillsammans med det höga kostfiberinnehållet kan vara en del i varför den ökar mättnadskänslan under hela dagen.

– Upplevelsen av hunger och mättnad är mycket individuell. En del påverkas mycket av sina hungerkänslor medan andra knappt berörs av att de är hungriga eller mätta. Även om upplevelsen av mättnad är individuell är det viktigt att börja dagen med en stadig frukost. Det finns flera generella råd och rön om hur man ska äta för att hålla en jämn mättnad och känna sig nöjd. Slutsatsen är att om man står sig bra på frukosten, äter man oftast mindre portioner resten av dagen, säger Hanna Isaksson.

Om studierna:

Lantmännen har gjort tre studier om rågprodukters effekt på mättnad. I första studien testpersonerna fick äta frukost med gröt och sedan frukost med vetebröd, och det visade sig att frukosten med råg gjorde att de höll sig mätta längre.

I den andra studien testade man om olika delar av rågen gav olika effekt. Den visade att bröd som var gjort på rågkli som innehåller mest fibrer, gav den starkaste mättnadskänslan. Men även siktat rågmjöl gav bättre effekt än vetebröd.

Den tredje studien visade att råg som är mindre processad ger en starkare mättnadseffekt. Resultaten här visar att samtliga rågprodukter ger en ökad mättnad under åtta timmar, jämfört med referensbröd av siktat vete. Dessutom spelar strukturen stor roll. Råg med mer bevarad struktur, det vill säga hela rågkärnor, gav en sänkt hunger under eftermiddagen jämfört med fullkornsrågmjölet.

 

Källa och foto: Lantmännen

På bilden är det Råggy gröt från Lantmännen. Receptet hittar du på Lantmännens hemsida. De föreslår att gröten serveras med mjölk eller yoghurt men det går såklart lika bra med dryck gjord på till exempel havre eller ris.Skrevs: 09:39 den 21 mars 2011 | I kategorin: Forskning | Skriv ut

Recept

Couscoussallad, 4-6 portioner

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com