Senaste foruminläggen

Solljus kan påverka kroppens nedbrytning av läkemedel

Solljus kan påverka kroppens nedbrytning av läkemedel

Vitamin D, som bildas i kroppen när vi vistas i solljus, kan påverka kroppens förmåga att bryta ner läkemedel. Därmed kan nedbrytningen variera med årstiderna, visar en studie från Karolinska Institutet. Det ger ett helt nytt sätt att förklara individuella skillnader i läkemedelseffekt och hur den omgivande miljön kan påverka kroppens avgiftningsförmåga.

Studien som publiceras i ett kommande nummer av vetenskapstidskriften Drug Metabolism & Disposition baseras på nära 70 000 analysresultat från patienter där man rutinmässigt övervakar blodnivån av läkemedel som används för att dämpa immunförsvaret i samband med organtransplantationer. Prover tagna under vintermånaderna jämfördes med prover tagna under sensommaren.

Vid en närmare analys visade det sig att koncentrationerna av läkemedel som takrolimus och sirolimus, som används för att förhindra avstötning vid transplantation, uppvisar årstidscykler som nära återspeglar kroppens nivåer av D-vitamin över året. Kroppens förmåga att bilda vitamin D är beroende av solljuset, och det visade sig att när patienterna i studien hade högst vitaminnivåer var läkemedelskoncentrationerna som lägst.

Kan påverka läkemedelsbehandling på sikt

Resultaten är fortfarande på forskningsstadiet, men det ser ut som att vitaminet aktiverar leverns avgiftningssystem genom att öka mängden av enzymet CYP3A4, som i sin tur ansvarar för nedbrytningen av takrolimus och sirolimus. Tidigare har samma effekt av D-vitamin på CYP3A4 visats i cellförsök och nu har man för första gången visat att mekanismen kan spela en viktig roll för läkemedelsbehandling av patienter och att variation i solljusexponering skulle kunna påverka känsligheten för läkemedel hos enskilda individer.

– Om nedbrytningskapaciteten ökar så krävs normalt högre doser för att nå samma effekt av ett läkemedel. Mer forskning behövs för att säkerställa resultaten, men CYP3A4 är ansett som det viktigaste enzymet i kroppens läkemedelsomsättning och ett stort antal läkemedel kan beröras av fyndet, säger Jonatan Lindh vid institutionen för laboratoriemedicin och en av forskarna bakom studien.

Källa: Karolinska Institutet
Foto: ShutterstockSkrevs: 10:28 den 30 mars 2011 | I kategorin: Forskning | Skriv ut

Recept

Plommonkaka

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com