Senaste foruminläggen

Nu börjar pollenmätningarna

Nu börjar pollenmätningarna

Om man räknar våren efter pollenperioden, så har våren kommit till stora delar av Sverige. I landets sydligaste pollenfälla fångades i fredags måttliga halter av alpollen, låga halter av hassel- och videpollen och låga halter av fjärrtransporterade björkpollen. Soligt och varmt väder gör att halterna kan stiga snabbt.

Nu börjar pollenmätningar och pollenprognoser komma igång över hela landet. Naturhistoriska riksmuseet samordnar pollenmätningarna i Sverige och tar fram prognoser för 18 orter.

Årets övergripande prognos är att det blir mycket alpollen och att hasseln blommar samtidigt med alen. När vintern varit ihållande kall som i år sker blomningen för olika arter mer samtidigt än annars och några varma dagar kan ge snabbt stigande pollenhalter. I södra Sverige har man redan fångat fjärrtransporterade björkpollen, annars förväntas björken blomma överlag i slutet av april.

På palynologiska laboratoriet på Naturhistoriska museet arbetar tre personer under pollensäsongen med att göra pollenprognoser och dagliga mätningar av pollenhalter i luften. På deras hemsida kan du läsa mer om hur mätningarna genomförs och hur pollenprognosen ser ut där du bor.

Källa: Naturhistoriska museetSkrevs: 13:00 den 4 april 2011 | I kategorin: Omvärld | Skriv ut

Recept

Våfflor med jäst, gluten- och äggfria

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com