Senaste foruminläggen

Börja i tid med allergimedicin

Börja i tid med allergimedicin

I stora delar av Sveriges har pollensäsongen kommit igång ordentligt. Men många pollenallergiker missar starten och skulle kunna må betydligt bättre om behandlingen börjar tidigare. Dessutom kan viss mat ge korsreaktioner, främst under pollensäsongen.

Några dagars värme är allt som behövs för att tidigblommande träd som al och hassel ska utlösa de första besvären för dem som är allergiska mot dem. Förra året noterades halter av pollen redan i februari i de sydligaste delarna av Sverige, något som syntes i Apoteket Hjärtats statistik över försäljningen av receptfria allergimediciner.

– De som vet med sig att de är allergiska mot pollen skulle kunna må bättre om de följde de pollenscheman och pollenprognoser som finns. Vi kan notera att många blir lika förvånade varje år över att al- och hasselsäsongen kommer igång så tidigt på året. Jag har själv tre barn som är drabbade av pollenallergi, och jag vet av erfarenhet hur viktigt det är att man påbörjar sin allergibehandling i tid för att minska besvär såsom trötthet. Förebyggande behandlig skulle förbättra för många allergiker, säger Camilla Olsson som är apotekschef på Apotek Hjärtat i Malmö.

Skillnad mot förkylning

De vanligaste symtomen på pollenallergi är att ögon och näsa börjar rinna och klia. Det sistnämnda är det som skiljer pollenallergin från en vanlig förkylning. Men förkylning, stress eller trötthet kan göra att man reagerar kraftigare. Obehandlad pollenallergi orsakar trötthet, försämrar arbetsprestationerna och kan öka antalet sjukdagar.

– Eftersom man kan reagera olika på olika ämnen vid olika tillfällen kan det vara ganska lätt att missa att besvären beror på allergi. Dessutom är inte alla medvetna om att det de uppfattar som en vanlig förkylning kan vara pollenallergi. Där kan vi på apoteken hjälpa till att identifiera symtomen och ge råd om lämplig behandling, säger Camilla Olsson.

De flesta pollenallergiker har inte så stora besvär att de besöker läkare. De som misstänker att deras besvär orsakas av pollenallergi kan prova receptfria läkemedel mot allergi som nässprayer, ögondroppar eller allergitabletter.

Korsreaktion mot mat

Många som är allergiska mot mat kan även reagera med korsreaktioner mot viss mat. Den som till exempel reagerar på björk, hassel och al kan reagera mot hasselnötter, mandel, äpplen, en del stenfrukter som körsbär och plommon, råa morötter och när man skalar råa potatisar. Reaktionerna kan vara klåda i munnen och ibland svullna läppar . Ofta kan man klara metan bättra om den är tillagad eller att till exempel äpplen skalas och eventuellt mikras en kort stund.

Under pollensäsongen finns dagliga pollenprognoser bland annat på Naturhistoriska Riksmuseets hemsida.

Källa: Apoteket Hjärtat och LivsmedelsverketSkrevs: 10:01 den 11 april 2011 | I kategorin: Omvärld | Skriv ut

Recept

Bovetelimpor

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com