Senaste foruminläggen

Färgad mat gör barn hyperaktiva

Färgad mat gör barn hyperaktiva

Vissa färgämnen, som bland annat finns i godis kan, tillsammans med konserveringsmedlet bensoesyra, göra att barn blir överaktiva. Det visar en brittisk studie som publicerades i nätupplagan av den vetenskapliga tidskriften the Lancet idag.

Färgerna som ingick i studien granskas redan av EFSA, den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, som just nu utvärderar hur säkra alla färgämnen för livsmedel är. Den brittiska studien kommer att ingå i det arbetet och EFSA:s panel för tillsatser kommer att överväga om utvärderingen kräver ytterligare studier.

Användningen ökar i livsmedel

Förra året gjorde det svenska livsmedelsverket en undersökning som visade att användningen av azofärgämnen i lösgodis var oförändrad sedan 2001. I sex av 54 undersökta sorters lösgodis hittade man då azofärgämnen. Däremot hade användningen ökat i andra livsmedel.

- Livsmedelsverket kommer att utvärdera studien och även ta del av EFSA:s överväganden, säger professor Nils-Gunnar Ilbäck på Livsmedelsverket.

Bensoesyra eller dess salter har märkningen E 210-E213 när det används som konserveringsmedel. Färgerna som man undersökte i studien är E110 (gul-orange), E122 (röd), E129 (röd) och E104 som inte används i Sverige.

Läs mer: pressmeddelandet från brittiska livsmedelsverket, FSA

Källor: Livsmedelsverket, EFSA, FSASkrevs: 12:01 den 6 september 2007 | I kategorin: Nya rön om mat | Skriv ut

Recept

Alla hjärtans tårta

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com