Senaste foruminläggen

Fråga dietisten på mjölkfri.com

Fråga dietisten på mjölkfri.com

Nu kan du som är medlem på mjölkfri.com ställa frågor till dietisten Eva Kullenberg. Eva arbetar för att vi ska äta allsidigt och hon syns ofta på debattsidor i tidningar och på webben. Säg bär och efterrätter så lyser hon upp! Receptet på Evas snabba glass hitttar du i slutet av artikeln.

Eva har lång erfarenhet av mat och kostfrågor. Hon har arbetat som kock och kallskänka till sjöss och sedan 1986 som dietist, bland annat inom sjukvården. Våren 2006 blev Eva legitimerad dietist och dessutom är hon utbildad hälsopedagog och läkarsekreterare. De senaste fyra åren har hon drivit det egna företaget Evaks med föreläsningar, kostutbildningar och privat rådgivning.

Vilken är din tuffaste utmaning som dietist?
– Det är nog modedieterna. På senare år har många av dem blivit sanningar, vilket ställer till problem eftersom de kan leda till att man får en ensidig kost. Alla vet vad GI-index är men hur många har hört talas om SNR?, säger Eva.

Många hälsoproblem beror på maten

SNR står för Svenska Näringsrekommendationer och ges ut av livsmedelsverket. Här har expertgrupper ställt samman rekommendationer för hur mycket näring olika grupper behöver. Barns behov ser till exempel helt annorlunda ut än vuxnas.
– Som dietist arbetar jag efter SNR och det är bra rekommendationer. Problemet är att de flesta inte följer dem. Alla vet att vi ska äta bra för att må bra, ändå är fem av tio hälsoproblem i i-länderna matrelaterade.

Vad ska vi göra för att må bra?
– Framförallt äta mer frukter och grönsaker, fem frukter och fem hekto grönsaker om dagen. Det låter mycket, men tänk på att man får räkna in alla grönsaker och frukter – råa, kokta, torkade och konserverade. Nästa tips är att minska på sockret, ett enkelt sätt är att dricka vatten istället för saft och läsk. Sedan bör vi också röra på oss mer – en halvtimmes promenad om dagen räcker för de flesta.

Mer bär och efterrätter

Du slår gärna ett slag för bär och efterrätter?
–Ja, vi har ätit bär i alla tider och det är jättebra. Några bär till frukosten gör att du till exempel får i dig en daglig dos c-vitamin. Och det går lika bra med frusna bär som färska. Gör du en paj eller äter konserverad frukt så finns dessutom det mesta av näringen kvar, så efterrätt i lagom mängd är ett bra komplement till maten.

Har du något tips till mjölkfri.coms läsare?
– Allergiker och glutenintoleranta är ofta duktiga på att utesluta det de inte tål. Näringsmässigt går soja och ägg bra att ta bort, men både gluten och mjölk innehåller viktiga näringsämnen som behöver ersättas. När man får sin diagnos är det därför bra att träffa en dietist som hjälpa till att planera kosten.

För att kunna ställa frågor till Eva, ska du vara medlem på mjölkfri.com. Det kan du bli genom att klicka här.

Testa Evas glass

Eva delar gärna med sig av receptet på sin glass, som du gör lätt med frusna bananer, bär, socker och havredryck.

För 2-4 portioner tar du:
2 frusna bananer
½ liter frusna bär, tex hallon, blåbär eller jordgubbar
2 msk råsocker
2 dl havredryck

Mixa allt och smaka av. Servera glassen genast som den är eller med mixade bär av samma sort som det är i glassen. Blir det glass över, så  frys in den i  plastmuggar. Glassen på bilden är smaksatt med hallon.

Du kan även smaksätta med kakao, kardemumma, vaniljsocker, apelsin, citron, grape eller färska kryddor som mynta eller citronmeliss.Skrevs: 07:30 den 29 november 2007 | I kategorin: Intervjuer | Skriv ut

Recept

Dinkelbullar med lingon

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com