Senaste foruminläggen

Större text tack

Större text tack

Små bokstäver, dåliga kontraster, för långa rader och svårlästa typsnitt. Läsbarheten är alldeles för dålig på livsmedelsförpackningar, anser Sveriges Konsumenter och Konsumentföreningen Stockholm och därför driver kampanjen ”Större text, tack!” som kräver att handeln, producenter och inköpsansvariga snarast tar sitt ansvar.

Sveriges Konsumenter och Konsumentföreningen Stockholm har besökt livsmedelskedjorna Citygross, Ica, Coop, Willys, Hemköp, Lidl och Vi och undersökt varor som drycker, portionsrätter, konserver, torra varor och godis.

– Det har varit enkelt att hitta förpackningstexter som är svåra eller omöjliga att läsa och det är skamligt och obegripligt att handel och industri så länge i praktiken dolt vad maten och drycken innehåller. Detta ställer till stora problem i konsumenternas vardag, inte minst för alla allergiker. Vi kräver att företagen tar sitt ansvar så att det sker en omedelbar förbättring, säger Jan Bertoft som är generalsekreterare på Sveriges Konsumenter.

Sveriges konsumenters hemsida kan du läsa mer om hur du kan göra om du hittar förpackningar som har liten eller dålig innehållsförteckning.

Sveriges konsumenter är en partipolitiskt obunden, ideell paraplyorganisation med närmare trettio medlemsorganisationer plus enskilda medlemmar. Organisationen ger ut tidningen Råd & Rön.

Källa och logotype: Sveriges konsumenterSkrevs: 09:24 den 30 maj 2011 | I kategorin: Omvärld | Skriv ut

Recept

Godiskakor

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com