Senaste foruminläggen

Allergi mot solkrämer

Allergi mot solkrämer

Vi får allt effektivare solskyddskrämer som skyddar mot solens strålar. Men den ökade användningen av solkräm har även fört med sig ökad allergi mot solskyddsmedel. Det visar en studie från Sahlgrenska akademin och Naturvetenskapliga fakulteten vid Göteborgs universitet som presenterades på hudläkarkonferensen i Göteborg i oktober förra året.

I takt med ett ökande ozonhål och förändrade solvanor har fallen av hudcancer ökat runt om i världen. Ett sätt att komma till rätta med detta har varit att propagera för solkrämer. Men den ökade användningen av solkräm har medfört en ökad kontaktallergi och fotoallergi mot solskyddsmedel.

Kemisk förändring

En fotoallergisk reaktion beror på att solskyddsmedlet förändras kemiskt av solljuset och att kroppens immunsystem då reagerar med en allergisk reaktion. Reaktionen är ovanlig och orsaken till tillståndet är i regel solskyddsmedel. Symtomen är eksemliknande utslag som kan ge klåda. Den enda behandlingen är att undvika substansen som utlöser allergin.

– Det är känt att solkrämerna passerar genom huden in i vår kropp, men vi känner inte till vilken effekt det har på oss. Många av de solskyddsmedel som används går nämligen sönder när solljuset träffar dem. Vi ville därför undersöka vad som kan hända med de kemiska solskyddsmedlen då de utsätts för UV-strålning och hur nedbrytningsprodukterna som samtidigt bildas påverkar huden, säger Isabella Karlsson som är doktorand på institutionen för kemi vid Naturvetenskapliga fakulteten på Göteborgs universitet.

Allergiframkallande

I en studie som presenterades i oktober förra året ger forskarna en förklaring till vad som händer under processen.

– En av nedbrytningsprodukterna i solkrämer, arylglyoxalerna, visade sig vara starkt allergiframkallande. Det skulle kunna förklara varför människor blir allergiska mot solkräm som innehåller dibensoylmetaner, det vill säga en UVA-absorberande substans i solkrämen, berättar Isabella Karlsson. 

Resultatet innebär i första hand en bättre förståelse för mekanismen bakom fotoallergi. Kunskapen kan användas för att kunna avgöra vilka solskydd som det är störst risk att bli överkänslig emot och i förlängningen ta fram till ett solskydd som inte orsakar allergi. 

Nytt test på gång

Men upptäckten har redan gett resultat. Sjukvården har länge haft svårt att testa patienter vid misstanke om fotoallergi och tack vare deras studie är ett nytt test på gång.
– Vi håller i dagsläget på att starta upp samarbete med olika hudkliniker för att kunna göra en utvärdering av testet. Det innebär att fler patienter kommer att kunna få reda på att de har en fotoallergi, vilket kan hjälpa dem i deras vardag samt minska belastningen inom sjukvården, konstaterade Isabella Karlsson i oktober förra året.

Studiens titel är Photodegradation of Dibenzoylmethanes: Potential Cause of Photocontact Allergy to Sunscreens. Författare: Isabella Karlsson, Lisa Hillerström, Anna-Lena Stenfeldt, Jerker Mårtensson och Anna Börje

Källa: Göteborgs universitet

Foto: ShutterstockSkrevs: 12:08 den 7 juni 2011 | I kategorin: Forskning | Skriv ut

Recept

Stuvade makaroner, 4-6 portioner

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com