Senaste foruminläggen

Otydliga rutiner gav friande dom

Otydliga rutiner kring hur man anmäler fel hantering ledde till att skolledningen i Lund friades i målet kring när en åttaåring fick i sig mjölk på skolan och till följd av det fick en allvarlig allergisk reaktion.
– Skolmaten måste bli bättre och kunskapen öka, säger Eva Bengtsson som är Svenska Celiakiförbundets generalsekreterare.

Områdesrektorn i Lund åtalades efter händelsen som inträffade år 2008 på Backaskolan i Lund, där en åttaåring fick i sig mjölkprotein i skolmatsalen och som följd fick en kraftig allergisk reaktion.

Tingsrätten slår fast att det är ett allvarligt tillbud att den allergiske åttåringen fick i sig mjölkprotein, och att detta skulle ha anmälts till Arbetsmiljöverket. Skolledningen i Lund kände till anmälningsskyldigheten, men de bristande rutinerna kring ansvarsfördelningen ledde till att händelsen aldrig anmäldes. De otydliga rutinerna ligger även till grund för den friande domen.

– Det är beklagligt att sådant som detta inträffar, säger Eva Bengtsson, och tyvärr sker det alldeles för ofta. Barnen måste kunna känna sig trygga i skolmiljön, och det gäller inte bara den sociala miljön, utan även maten. Ingen ska behöva bli sjuk för att rutinerna kring maten i skolmiljön brister.

Svenska Celiakiförbundet med medlemmar som inte tål gluten, laktos, mjölk- och sojaprotein kommer under hösten att genomföra en kampanj för att öka kunskapen om matöverkänsligheter. På agendan står möten med politiker och tjänstemän i hela landet och målet är att öka kunskapen i kommuner och landsting så att maten säkras i den offentliga miljön.

– Vi ser att en storsatsning är nödvändig, säger Eva Bengtsson, för kunskapen om matöverkänsligheter är alldeles för låg. Ett exempel på det är det som drabbade den åttaårige pojken i Lund. Sådant får inte hända.

Källa: CeliakiförbundetSkrevs: 10:43 den 19 juni 2011 | I kategorin: Omvärld | Skriv ut

Recept

Gravad lax med smak av glögg

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com