Senaste foruminläggen

Allergin kan ge sämre livskvalitet

Allergin kan ge sämre livskvalitet

Barn med pollenallergi störs lika mycket i sin vardag som barn med diabetes och epilepsi. Det visar forskning som barnläkaren Hampus Kiotseridis gjort i samarbete med Allergikompetenscentrum Syd. Barnen kan känna sig nedstämda, få sämre resultat i skolan och minskad tro på framtiden.

– De orkar inte med skolan, de orkar inte med att vara ute och leka med sina kompisar, de får en sämre sömn och de är trötta hela dagen, berättar Hampus Kiotseridis, barnläkare på Barn- och allergimottagningen i Malmö för Sydsvenska Dagbladet. 

Hampus och hans medarbetare har låtit 98 barn fylla i ett svarsformulär och det bekräftar annan forskning som visar att barnen påverkas under pollensäsongen med både koncentrationssvårigheter och sämre skolresultat. Dessutom påverkas barnen fysiskt genom att de inte kan sporta och röra sig som de vill. 

– Jag tror att barn som har mycket allergi löper större risk att få ett inaktivt beteende som de tar med sig upp i vuxenlivet. De är inte med på rasterna utan går hellre hem och håller sig inne och riskerar att utveckla ett stillasittande mönster. 

Hampus Kiotseridis planerar nu för en studie med minst tusen barn i skolåldern för att se hur pollenallergin påverkar dem i sin vardag och om de får rätt behandling.

Läs hela artikeln på Sydsvenska Dagbladets hemsida.
Foto: mjölkfri.comSkrevs: 16:17 den 13 juli 2011 | I kategorin: Forskning | Skriv ut

Recept

Tårtbotten

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com