Senaste foruminläggen

Fyll på vitaminförrådet med färska bär

Fyll på vitaminförrådet med färska bär

Bär är toppen som vitaminkälla.
– Bär är nyttigare och mer betydelsefulla än man kanske tror. En portion jordgubbar på 125 gram innehåller till exempel det vi behöver per dag av vitamin C och en tredjedel av det vi behöver av folat. Det bästa blir så klart en blandad portion med olika bär, då får man i sig flera olika viktiga vitaminer, säger Veronica Öhrvik vid undersökningsavdelningen på Livsmedelsverket.

Bär är för många detsamma som sommar och sol och lata dagar. Dessutom visar Livsmedelsverkets undersökning att många bär ger en stor del av de vitaminer vi behöver. Jordgubbar ligger i topp när det gäller folat och svarta vinbär tar förstaplatsen när det handlar om vitamin C.

Livsmedelsverket uppdaterar hela tiden sin livsmedelsdatabas med näringsvärden för olika typer av mat. Under 2010 analyserade man svenska jordgubbar, hallon, aronia, surkörsbär, sötkörsbär, blåbär, lingon, krusbär, svarta, röda och vita vinbär samt havtorn.

Analyserna gjordes för att ta reda på hur mycket vitamin C, folat, vitamin K och karotenoider (provitamin A) bären innehåller. Det visade sig att vitamininnehållet varierar mycket mellan olika bärsorter men flera kunde klassas som goda källor av vitamin C eftersom de innehåller en tredjedel av den mängd vi behöver per dag.

Även om fetthalten är låg i bär innehöll svarta vinbär, aronia, röda vinbär och havtorn betydande mängder av det fettlösliga vitaminet K. Flera av bären hade även höga halter av karotenoider, men halterna varierade stort mellan bären. Innehållet av betakaroten var till exempel 100 gånger högre i havtorn och aronia än i hallon och lingon.

– Bra matvanor är en av de viktigaste faktorerna för att må bra. Underskatta inte bären utan låt dem ingå i den dagliga ransonen av frukt och grönt. Ät gärna bär, några frukter och två rejäla portioner grönsaker per dag, säger Veronica Öhrvik.

På Livsmedelsverkets hemsida kan du läsa mer om vitaminer och söka näringsinnehåll i livsmedelsdatabasen

Källa: LivsmedelsverketSkrevs: 09:54 den 8 augusti 2011 | I kategorin: Nya rön om mat | Skriv ut

Recept

Chokladpenslade quinoaflarn, ägg- och glutenfria

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com