Senaste foruminläggen

Ny statistik om hälsan i världen

De svenska männen lever längst i världen – i snitt 79 år – liksom australier, islänningar, japaner, kanadensare och schweizare. Men de svenska kvinnorna har halkat ner till sjundeplats med 83 år. Här leder japanskorna med 86 år i medellivslängd.

I skriften World health statistics 2007 redovisar Världshälsoorganisationen WHO aktuell statistik för hälsoutfallet i de 193 medlemsländerna. I många år har Sverige legat i världsstatistikens topp när det gäller medellivslängd och spädbarnsdödlighet. Rapporten visar att Sverige fortfarande ligger bra till men att en rad andra länder har kommit ifatt oss, både när det gäller medellivslängd och spädbarnsdödlighet.

Snedfördelning

Rapporten visar dessutom, inte oväntat, att det är en snedfördelning i hälso- och sjukvård mellan rika och fattiga länder.
– De trettio OECD-länderna använder 90 % av jordens samlade hälso- och sjukvårdsresurser medan Afrika och Sydostasien förbrukar 2 %. WHO-rapporten drar slutsatsen att detta visar på nödvändigheten av att de fattiga länderna tillförs ytterligare resurser samtidigt som det finns skäl att fundera över effektiviteten i många rika länders hälso- och sjukvårdssystem, skriver Gunnar Ågren, generaldirektör på Folkhälsoinstitutet, i sin blogg.

Läs mer om rapporten i Gunnar Ågrens blogg eller på WHO:s hemsida.Skrevs: 07:38 den 10 december 2007 | I kategorin: Forskning | Skriv ut

Recept

Rabarberpaj, glutenfri

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com