Senaste foruminläggen

Äppelallergiker sökes

Äppelallergiker sökes

På Sveriges lantbruksuniversitet SLU har man tagit fram en äpplesort som ska vara bättre för äppleallergiker. Äpplet, som inte har något officiellt namn ännu, kallas Allgott och nu vill SLU testa äpplet för att se hur bra det fungerar för allergiker. Du som är allergisk mot äpplen och bor i Skåne kan delta i studien.

För några år sedan kunde forskare och växtförädlare på SLU (Sveriges lantbruksuniversitet) i Balsgård, norr om Kristianstad, presentera en nyframkorsad och ännu inte officiellt namngiven äpplesort. Smeknamnet är tills vidare ALLGOTT eftersom den har ovanligt låg halt av Mal d 1-protein, och i vissa försök visat sig vara mindre allergiframkallande än vanliga äpplen. 

I norra och centrala Europa, där björkpollenallergi är vanligt, blir många pollenallergiker även överkänsliga mot äpple. Detta beror på att äpple innehåller ett protein, Mal d 1, som liknar ett vanligt allergiframkallande protein i björkpollen, Bet v 1. Denna likhet gör att antikropparna mot björkpollenallergenet även binder till Mal d 1-proteinet i äpple. Resultatet blir klåda och svullnad i läppar, gom och svalg efter att man ätit färska äpplen. Många klarar dock att äta äpplen som har lagats till, som i paj eller som mos.

Var med i studien

Innan forskarna på SLU Balsgård kan lansera Allgott för en större grupp konsumenter, måste de vara vara riktigt säkra på hur bra Allgott är just för allergiker. Det innebär att människor med äppelallergi behöver få provsmaka både Allgott och en jämförelsesort. Allgott mognar i månadsskiftet augusti-september, och smaktesterna påbörjas omedelbart därefter.

Provsmakningarna kommer att utföras på sjukvårdens allergimottagningar runt om i Skåne, där man ska noga dokumentera utfallet av dessa smaktester. Om du är allergisk mot äpplen och vill delta i försöken kan du kontakta SLU Balsgård, 044-26 58 02, eller hilde.nybom@slu.se, så får du mer information. Visar det sig att du tål att äta Allgott så utlovar SLU en rejäl påse färska äpplen nästa år! 

Källa och foto: SLUSkrevs: 13:56 den 12 augusti 2011 | I kategorin: Forskning | Skriv ut

Recept

Currydoftande kycklinggryta

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com