Senaste foruminläggen

42 000 barn dör varje år av celiaki

Celiaki behandlas med glutenfri kost och i Sverige är det förhållandevis enkelt att leva med. Men så ser det inte ut överallt i världen. Varje år dör runt 42 000 barn till följd av celiaki visar beräkningar som forskare vid Umeå universitet har gjort tillsammans med sydafrikanska kollegor.

Det är forskare vid Umeå universitet och University of the Witwatersrand i Sydafrika som har tagit fram den första globala uppskattningen av celiaki-relaterad dödlighet hos barn. Beräkningarna tyder på att omkring 42 000 barn, mestadels från Afrika och Asien, dör varje år till följd av celiaki (även kallat glutenintolerans). 

Under 1930-talet, innan upptäckten att celiaki kan behandlas med glutenfri kost, visade läkare på Great Ormond Street Hospital i London att dödlighet bland barn med celiaki var mycket hög. Idag är det välkänt att sjukdomen kan behandlas genom att den som drabbats för resten av livet helt undviker all mat som innehåller gluten. Men i fattiga regioner, särskilt där andra diarrésjukdomar är vanliga, kan det vara svårt att upptäcka celiaki vilket får till följd att barn dör i onödan.

Lätt att förebygga

– Celiaki är inte en av världens största farsoter men det är en dödsorsak som är lätt att förebygga. I synnerhet i de fattiga delarna av världen behöver medvetenheten om celiaki öka. När undernärda barn behandlas så innehåller maten ibland gluten och då är den direkt skadlig för de av barnen som har celiaki, konstaterar professor Peter Byass som är studiens forskningsledare.

Studien baseras på flera uppskattningar och antaganden eftersom det finns en stor brist på tillförlitliga uppgifter på global basis. Dessa begränsningar diskuteras också i artikeln. Artikelförfattarna hoppas dock att en ökad medvetenhet om de konsekvenser celiaki orsakar ska leda till att säkrare data tas fram, vilket kan rädda liv i framtiden.

Källa: Umeå universitet

Här kan du läsa en artikel om studien i PlosOne

 Skrevs: 19:42 den 6 september 2011 | I kategorin: Forskning | Skriv ut

Recept

Moule marinière

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com