Senaste foruminläggen

Nytt influensavaccin utan ägg

Nytt influensavaccin utan ägg

Läkemedelsföretaget Baxter lanserar ett säsongsinfluensavaccin som är helt äggfritt och rekommenderas från 18 års ålder. Prefucel är ett cellbaserat vaccin vilket gör att det är äggfritt.

Sedan lång tid har influensavaccin framställts av virus som odlats i hönsägg. Enligt Baxter tilverkas vaccinet Prefucel istället genom företagets patentskyddade verocellteknik. Metoden används bland annat vid tillverkning av polio- och rabiesvaccin, men är helt ny i influensasammanhang. Vaccinet fanns i Österrike och Tjeckien under influensasäsongen 2010/2011 och godkändes under våren i Norden och flera andra länder i Europa.

– Efter de senaste årens debatt är det välkommet med ett vaccin mot säsongsinfluensa som är så rent som någonsin möjligt, säger Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet och överläkare vid Akademiska sjukhuset.

Det nya vaccinet är godkänt från 18 år och äldre. Enligt Baxter kan vaccinet med fördel ges till personer med äggallergi, de som tidigare fått en överkänslighetsreaktion vid influensavaccination, samt till dem som vill undvika aluminiumsalter eller andra adjuvans, tillsatser eller antibiotika. I samband med lanseringen öppnar Baxter hemsidan influensacvaccin.nu om influensa och vaccination. 

Källa: Baxter
Foto: ShutterstockSkrevs: 21:47 den 18 september 2011 | I kategorin: Nya produkter | Skriv ut

Recept

Färsrullar på spett

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com