Senaste foruminläggen

Höjt högkostnadsskydd drabbar astmatiker

Höjt högkostnadsskydd drabbar astmatiker

Var tredje astmatiker får svårt att betala sina mediciner eller får välja att bara ta ut de viktigaste medicinerna om höjningen av högkostnadsskyddet genomförs vid årsskiftet. Det menar Astma- och Allergiförbundet med stöd av en enkät som de genomförde i augusti i år.

Från och med den 1 januari 2012 höjs högkostnadsskyddet. Gränsen för frikort höjs från 900 kronor till 1100 kronor inom vården och för läkemedel från 1800 kronor till 2200 kronor.

– Astma- och Allergiförbundet anser att högkostnadsskydden inte ska höjas, varken för öppenvårdsbesök eller för läkemedel. Vi anser att förslaget om höjda gränser inom högkostnadsskydden innebär en försämring för grupper som redan idag har det svårt med att få den dagliga ekonomin att gå ihop, säger Ingalill Bjöörn som är ordförande i Astma- och Allergiförbundet.

Astma- och Allergiförbundet menar att höjningarna kommer att innebära att många människor med astma som idag underhållsbehandlar sin sjukdom med inhalationssteroider kommer att avstå från det av ekonomiska skäl. Många kommer då att förvärras i sin astma och tvingas att söka akut för sin sjukdom och höjningen av högkostnadsskyddet kommer därför att vara sjukvårdsekonomiskt kontraproduktiv.

– Ett akut besök på sjukhus kostar idag 2980 kr, läggs man sedan in på sjukhusets lungklinik kostar det 7800 kr per dygn. Detta borde regeringen ha tagit i beaktande när det gäller ställningstagandet till hela förändringen med tanke på hur stor gruppen astmatiker är (8 procent av befolkningen), menar förbundet.

Astma- och Allergiförbundet vill öka kunskapen hos andra om hur det är att ha ett osynligt handikapp som astma och allergi. Läs mer om förbundet på deras hemsida.

Källa: Astma- och AllergiförbundetSkrevs: 22:24 den 25 september 2011 | I kategorin: Omvärld | Skriv ut

Recept

Havrebräck, glutenfria

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com