Senaste foruminläggen

Sex miljoner till allergiforskning

Sex miljoner till allergiforskning

I november fick 34 olika forskningsprojekt inom astma och allergi dela på sex miljoner kronor från Astma- och Allergiförbundets Forskningsfond.
– Var tredje person på bussen, i hissen eller på restaurangen lider i det tysta. Samhället står inför stora utmaningar för att livet ska bli bättre för alla drabbade. Situationen är allvarlig och det krävs en forskningsoffensiv för att bekämpa en av våra största folksjukdomar, säger Britta Andersson som är ordförande för stiftelsen Astma- och Allergiförbundets Forskningsfond.

Sedan 1960-talet har antalet allergiska patienter som söker vård ökat dramatiskt. Behovet av forskning är i dag stort för den tredjedel av befolkningen som lider av allergisjukdomar.

Immunoterapi ett av projekten

Ett av de beviljade projekten genomförs av Lars Olaf Cardell som forskar inom immunoterapi, en väletablerad terapiform som används för att behandla pollenallergi. Det är den enda behandlingsformen som visat sig förbättra symptom samtidigt som den påverkar den långsiktiga sjukdomsutvecklingen och skapar långvarig tolerans mot pollen. Men behandlingen är tidskrävande och kostsam för både sjukvård, samhälle och patient.

– Behandlingen för en pollenallergiker kan kräva 50-60 sprutor under 4 år. I dag är vi nära en lösning som innebär att endast 2-3 sprutor under ett par månader krävs för att patienten ska märka av samma resultat. Det skulle leda till minskat lidande för patienten och betydligt lägre kostnader för sjukvården, säger Lars Olaf Cardell om sitt forskningsprojekt.

Nya lösningar på väg

De senaste 25 åren har forskningsfonden delat ut mer än 100 miljoner till allergiforskningen, vilket har bidragit till fler och förbättrade behandlingsformer. Men på forskningsfonden menar man att vi med en växande sjukdomsgrupp står inför stora utmaningar där lösningarna är helt beroende av framtida finansiering.     

– Det finns i dagsläget många fler lovande forskningsprojekt än vi har möjlighet att finansiera. Vi vet att forskarna är på väg att hitta lösningar som kan förbättra livet avsevärt för alla som lider av astma, allergi och annan överkänslighet men det förutsätter att de även i framtiden kan räkna med finansiellt stöd, avslutar Britta Andersson.

Källa: Pressmeddelande från Astma- och AllergiförbundetSkrevs: 21:13 den 6 december 2011 | I kategorin: Omvärld | Skriv ut

Recept

Pannacotta

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com