Senaste foruminläggen

Kämpar för pollenprognoser

Kämpar för pollenprognoser

I november beslutade landstinget i Västerbotten att inte finansiera pollenmätstationen i Umeå under 2012. Nu uppmanar Astma- och Allergiförbundet till kamp för pollenmätstationerna eftersom de är till stor nytta för pollenallergiker.

2010 tillsatte barn- och äldreminister Maria Larsson en utredning med sikte att skapa en långsiktighet för prognosverksamheten.

– Vi och landets pollenallergiker gladde oss åt beslutet. Nu skulle inte pollenmätstationer stå inför nedläggningshot varje pollensäsong. Vi såg fram mot en pollensäsong 2012 med långsiktigt tryggade prognoser. Men oron har smugit sig på under hösten. Utredningsarbetet tycks vara slutfört men inga politiska beslut har blivit följden, skrivet förbundets ordförande Ingalill Bjöörn i ett pressmeddelande.

Hjälp att planera vardagen

Sedan december blommar hasseln i södra Sverige och när allt fler arter blommar är pollenprognoserna en bra hjälp för allergiker att planera sin vardag.

Astma- och Allergiförbundet befarar att beslutet i Västerbottens läns landstings kan följas av liknande beslut i fler kommuner och landsting där pollenmätningar görs. Idag finns ingen enhetlig eller nationell finansiering av prognosverksamheten.

– Hela systemet för pollenprognoser riktade till människor med allergier i Sverige kan falla ihop! Vi blir då ett av få länder i Europa där det inte finns en sådan service för människor med pollenallergi, menar Astma- och Allergiförbundet som uppmanar allmänheten att stödja kampen för pollenmätstationerna så att pollenprgnoserna kan säkras för framtiden.

Om du vill stödja kampen för pollenmätstationerna kan du hjälp dem genom att gå in på facebook och gilla, dela och tycka till.

Källa: Astma- och Allergiförbundet
Bilden är från förbundets facebooksida för pollenprognoser.Skrevs: 21:18 den 15 januari 2012 | I kategorin: Omvärld | Skriv ut

Recept

Hamburgerbröd

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com