Senaste foruminläggen

Därför blir vissa sjuka av lukter

Därför blir vissa sjuka av lukter

Får du huvudvärk av bordsgrannens parfym? Sticker det i näsan av rengöringsmedlet på jobbet? Att få symtom av vardagliga doftämnen behöver inte betyda att du är allergisk utan att du lider av kemisk intolerans. Enligt Linus Andersson vid Umeå universitet kan en sorts överkänslighet bero på en oförmåga att vänja sig vid lukter.

I vanliga fall brukar luktförnimmelser avta snabbt, som när man hälsar på hos någon. Trots att lukterna är tydliga när man står i farstun, är det inget man tänker på efter ett tag. För personer med kemisk intolerans verkar lukterna istället vara ständigt närvarande. Psykologiforskaren Linus Andersson har låtit både intoleranta och icke-intoleranta människor utsättas för lukter, och jämfört deras reaktioner.

– De överkänsliga personerna upplevde att lukten blev starkare trots att styrkekoncentrationen inte ändrades. Även deras hjärnaktiveringsmönster skiljde sig från den andra gruppen, säger han.

Linus Andersson

Skillnader i hjärnaktivitet

Resultaten har observerats både med metoder som bygger på elektroencefalografi (EEG) och funktionell hjärnavbildningsteknik (fMRI). EEG-metoden gick ut på att placera elektroder på försökspersonernas huvuden och registrera de små spänningsförändringar i hjärnan som uppstår efter luktexponering. I motsats till normalgruppen minskade inte de intolerantas hjärnaktivitet under den dryga timme som de exponerades. Oförmågan att vänja sig vid lukter verkar motsvaras av en oförändrad hjärnaktivitet över tid.
– Dessa personer har också ett annat mönster av blodflöde i hjärnan, jämfört med de som upplever att lukten avtar. En liknande förändring kan hittas hos patienter med

bland annat smärtsjukdomar, säger Linus Andersson.

Känslighet för lukt påverkar hela kroppen

Ytterligare resultat i avhandlingen är att kemisk intoleranta också reagerar kraftfullt på ämnen som retar slemhinnor i näsa och hals. Personer som hostar mer när de andas in kapsaicin, det starka ämnet i chilifrukter, har också förhöjda reaktioner i hjärnan till andra lukter. Förutom att intoleranta personer upplever att lukter blir starkare, syns även effekter på slemhinnor och i hjärnan.
– Vi kan alltså se tecken på att intoleransen påverkar både kropp och psyke, och det är viktigt att inte stirra sig blind på endast en av dessa aspekter.

Kemisk intolerans är förvånansvärt vanligt – upp till tio procent av befolkningen rapporterar besvär av vardagliga lukter, medan ett par procent får allvarliga symtom. Till skillnad från allergi och astma finns det däremot mycket lite forskning kring vad som orsakar åkomman. Linus Andersson menar att om man skulle kunna sätta fingret på vad som karaktäriserar överkänsligheten, skulle det finnas möjligheter att utveckla diagnos- och behandlingsmetoder. Forskningen kan även ge ny kunskap om hur vi ska tänka kring arbets- och vardagsmiljön.
– Några jobbarkompisar kanske besväras mer än andra av lukten från kopiatorn – vad kan vi då göra för att så många som möjligt ska uppleva att arbetsförhållandena är acceptabla?

Linus Anderssons avhandling vid Umeå universitet heter Sjuk av lukter: Empiriska fynd och ett teoretiskt ramverk för kemisk intolerans.

 

Källa och bild på Linus Andersson: Umeå universitet
Bild på rengöringsmedel: ShutterstockSkrevs: 20:10 den 22 januari 2012 | I kategorin: Forskning | Skriv ut

Recept

Het räksås med pasta, 4-6 port

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com