Senaste foruminläggen

Skärp minnet med fibrer och fet fisk

Skärp minnet med fibrer och fet fisk

Vissa fiberrika frukostbröd hjälper till att förbättra uppmärksamheten och arbetsminnet jämfört med samma mängd vanligt vitt bröd, visar en studie på Lunds universitet. En annan studie visar att fet fisk också påverkar positivt efter fem veckors regelbundet intag.

Med rätt frukost kan vår mentala kapacitet förbättras i flera timmar. En fördel är att man får ett lågt, men långvarigt glukospåslag i blodet. Kroppen mår bra av en sådan här stabil och utdragen glukoskurva, säger Anne Nilsson som är forskare i industriell näringslära och livsmedelskemi vid Lunds Tekniska Högskola och även är verksam inom Lunds universitets Antidiabetic Food Centre.

Långsammare kolhydrater

I studien använde sig Anne Nilsson av ett vitt bröd som berikats med en guargummifiber, vilket gör kolhydraterna i brödet ”långsammare”. I studien användes guargummimjölberikat bröd för att få den önskade glukoskurvan, men Anne Nilsson bedömer att en liknande effekt kan uppnås i andra kolhydratrika livsmedel än bröd och med andra viskösa kostfibrer, som till exempel finns i korn och havre.

Det vanliga vita brödet, däremot, ger ett kraftigt och förhållandevis kortvarigt sockerpåslag, vilket gör att vi presterar sämre. – Skillnaden blev som störst i det sena förloppet efter frukost, efter att sockerkoncentrationen i blodet har börjat dala. Även om hjärnan behöver socker för att kunna arbeta tycks en hög glukosstegring, vilket vitt bröd omedelbart resulterar i, inte ge någon positiv effekt. Det är lite förvånande. En för hög sockernivå tycks göra kroppen stressad, säger hon.

Testerna gjordes på friska, medelålders personer. Trots att försökspersonerna i studien hade normal glukosreglering kunde Anne Nilsson och hennes kollegor se att de personer som hade bättre glukostolerans, alltså bättre förmåga att reglera glukosnivåerna i blodet, presterade bättre på kognitionstesterna. Nedsatt glukostolerans kan innebära ökad risk för diabetes.

– Men även om vi har olika förutsättningar på grund av arv och tidigare matvanor, menar jag att alla kan påverka sin kognitiva förmåga och motverka ett negativt förlopp med hjälp av maten, betonar Anne Nilsson.

Skräddarsydd kost

I en tidigare studie inom Antidiabetic Food Centre på överviktiga, medelålders försökspersoner kunde Anne Nilsson och kollegan Juscelino Tovar se att en kost som inkluderar flera olika ”antidiabetiska” livsmedelskoncept, till exempel lågt GI, antioxidanter liksom mycket kostfibrer och fullkornsprodukter av ett särskilt slag, kan öka vår kognitiva kapacitet. Studiens skräddarsydda kost fick rent av medicinska effekter, exempelvis när det gäller kolesterolvärdet.

– Det nya i den här studien är att vi har skalat ner materialet till att studera kognitiva effekter av något så enkelt som en enskilds produkts inverkan på blodsockerprofilen, säger Anne Nilsson.

Fet fisk som lax, sill och makrill, innehåller rikligt av de särskilda omega-3-fetterna DHA och EPA, som kan minska risken för hjärt- och kärlsjukdom. Därför ville Anne Nilsson studera om det fanns samma koppling till minne och kognition även när det gäller fisk. Och det gjorde det. Efter fem veckor intag av fiskolja presterade försökspersonerna signifikant bättre. på tester av arbetsminnet. Dessutom sänktes triglyceriderna och blodtrycket.

– Det är rätt otroligt att man genom kosten kan få sådana här resultat på bara fem veckor!, säger Anne Nilsson.

Så här gjordes studierna:

Fiberbröd: I studien ingick 40 friska personer mellan 49-70 år med BMI över 30. Var och en var sin egen referens i studien och alla gjorde tester vid skilda tillfällen efter att ha ätit vitt bröd eller det fiberberikade brödet. Testportionerna var baserade på samma mängd av tillgängliga kolhydrater (50 g kolhydrater som tas upp av kroppen).

Två olika tester utfördes upprepat under cirka fyra timmar efter frukosten. Det ena testet var ett muntligt test av arbetsminnet. Arbetsminnet är en funktion för korttidslagring av information (ord, siffror, bilder osv) samtidigt som annan tankeverksamhet sker. Det andra testet var ett datoriserat test som även det involverar arbetsminnet men dessutom koncentrationsförmågan och uppmärksamheten. Testerna mäter funktioner som är väsentliga för vanliga intellektuella aktiviteter i det dagliga livet som att läsa och räkna, men även för mer komplicerad problemlösning.

Omega-3-fettsyror: 40 friska personer mellan 51-72 år och med BMI mindre än 30 ingick i studien. I fem veckor åt de dagligen tre gram omega-3-fettsyror från fiskolja och under lika lång tid fick de sedan placebo för att kunna jämföra. Däremellan låg en fem veckors ”wash out-period”. Vid båda tillfällena fick försökspersonerna utföra samma tester som i brödstudien.

Källa: Lunds universitet
Foto: ShutterstockSkrevs: 14:10 den 29 januari 2012 | I kategorin: Forskning | Skriv ut

Recept

Romsås

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com