Senaste foruminläggen

Soja i Sempers mjölkfria vällingar

Soja i Sempers mjölkfria vällingar

Denna vecka återlanserar Semper mjölkfria grötar och vällingar efter tidigare problem med kvaliteten på risproteinet i dem. Nu innehåller produkterna istället sojaprotein och gluten, vilket lett till att Celiakiförbundet går ut med en varning för produkterna.

Mjölkfri.com kontaktade Malin Westling som är informationschef på Semper.

Varför ni har börjat med sojaprotein med tanke på att det händer att mjölkallergiska barn även utvecklar allergi mot soja?

– Vi har ett helt nytt recept och nya produktnamn på våra mjölkfria grötar och vällingar. Anledningen till att vi bytt till sojaprotein är att vi inte kunde fortsätta använda risprotein som tidigare. Problemet med risprotein är att det är generellt svårt att hitta risråvara som är av tillräckligt hög kvalitet för att få användas i barnmat, säger Malin Westling och fortsätter:

– Bristen på risråvara av barnmatskvalitet innebar att vi tidvis inte kunnat producera våra mjölkfria produkter alls. Det här ställde förstås till det för många familjer med mjölkallergiska barn. Vi vill kunna erbjuda mjölkfri välling och mjölk och för att över huvudtaget göra det möjligt, var vi tvungna att ta fram ett nytt recept som baseras på något annat än ris.

Från Sempers sida menar man att bytet till sojaprotein var nödvändigt för att överhuvudtaget kunna erbjuda gröt och välling till barn med allergi mot komjölksprotein.

– Det vi erbjuder är mjölkfria grötar och vällingar som är en del i barnets avvänjningskost. Till skillnad från modersmjölksersättning, äter barnet inte enbart dessa produkter, utan tillsammans med annan mat. Idag ingår baljväxter i flera mjölkfria produkter för barn. Mycket har förändrats i synen på introduktion av olika livsmedel och kunskapen om toleransutvecklingen växer. Vid till exempel jordnötsallergi har den generella rekommendationen om att undvika samtliga baljväxter ändrats.

Semper menar att man följer Livsmedelsverkets nya kostråd för barn mellan 0-5 år om att introducera baljväxter på samma sätt som övriga livsmedel i barnets kost.

– Men om behandlande läkare eller dietist avråder från avvänjningskost eller livsmedel där soja ingår, så gäller naturligtvis det, säger Malin Westling.

Om man har ett barn som är allergiskt mot mjölk och soja, har ni något alternativ då?

– Inte i dagsläget när det gäller barnvälling och barngröt. Däremot finns många andra barnmatsprodukter.

Sempers hemsida finns innehållsförteckningar för de olika produkterna. De har ingen övergripande allergiguide utan man får klicka sig fram till varje produkt.

På Livsmedelsverkets hemsida kan du läsa om kostråd för spädbarn och där finns även en pdf med sammanfattning av forskning kring introduktion av kost.

Bilder: SemperSkrevs: 16:13 den 9 februari 2012 | I kategorin: Nytt om produkter | Skriv ut

Recept

Kanel- och äppelbullar i långpanna, glutenfria

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com