Senaste foruminläggen

Fira med mjölkfri tårta

Fira med mjölkfri tårta

När det är dags att fira behöver inte mjölkallergin sätta stopp för fantasifulla och goda tårtor. Elin Cavallins son älskar Blixten McQueen och till födelsedagen fick han en fartfylld tårta.
– Jag är grafisk formgivare och går igång på det mesta som innebär en kreativ insats, säger Elin om tårtan som hon själv tagit fram receptet till.

Elin Cavallins fyraårige son är allergisk mot mjölkprotein, men Elin vill inte att han för den skull ska behöva avstå sådant som andra barn får. Därför tog hon fram ett eget recept när födelsedagen närmade sig.

– Sonen älskar Blixten McQueen så jag googlade efter inspirerande bilder. Jag hittade också tips på att använda gelatinpulver ihop med bär eller vaniljvisp. Det blev superbra. Dekorationen är så kallad sugarpaste som är mjölkfri och lätt att modellera med - bara att skära eller stansa ut figurer och bokstäver efter egen fantasi, säger hon och fortsätter:

– Jag bjöd mina jobbkollegor på resterna och de kunde inte ana att tårtan var mjölkfri! 

Testar det mesta

Elin är intresserad av bakning och matlagning men tycker det är svårt att komma på snabba vardagsrätter. Dessutom försöker hon begränsa mängden sojaprodukter i maten eftersom de märker viss känslighet hos sonen.

– Det begränsar urvalet och gör det svårt att hitta genvägar. Vi har testat de flesta mjölkfria produkter som finns. Favoriterna för matlagning är Oatlys imat och Carlshamns gott i maten. Till maten dricker vi havredryck av alla märken och till efterrätt är Oatlys vaniljvisp och glass och Lovice glass poppis.

Elin som till vardags är grafisk formgivare arbetar med det mesta från logotyper och trycksaker till textilmönster och tapeter. I mars släpper hon sin nya kökshandduk Stockholm på signerat.se och designtorget.se, men du kan redan nu se den på Elins hemsida.   

 

Prinsesstårta/barntårta

Sockerkaksbotten:

4 ägg

1,5 dl socker

1,5 dl mjöl

Vispa ägg och socker pösigt. Vänd ner mjölet. Grädda i bröad form med avtagbar kant ca 15 min i 200 grader.

 

Fyllning 1 - jordgubbsmousse:

Frysta jordgubbar (eller andra bär)

0,5 paket Gogreen visp (vispbar havregrädde)

Gelatinpulver för kalla desserter

Vispa sönder bären med lite socker. Blanda i grädden och vispa fluffigt. Tillsätt gelatinpulvret under vispning.

 

Fyllning 2  - vaniljmousse:

Oatly vaniljvisp 1 paket

0,5 paket Gogreen visp (vispbar havregrädde)

Gelatinpulver för kalla desserter

Vispa vaniljvisp och grädde. Tillsätt gelatinet under vispning.

Dela sockerkaksbotten i två delar. På första botten breder du på bärmoussen. Lägg på nästa botten. Bred på vaniljmoussen. Lägg på ett marsipanlock (finns färdiga i mataffären). Dekorera med sugarpaste (finns att köpa i vissa mataffärer och på nätet, t.ex. kakburken.se).

Foto: Elin CavallinSkrevs: 19:58 den 12 februari 2012 | I kategorin: Recepttips | Skriv ut

Recept

Romsås

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com