Senaste foruminläggen

Sänkt kolesterol med havre

Sänkt kolesterol med havre

Havre, som är en av de vanligaste ersättningsprodukterna för oss som inte tål mjölk, innehåller de lösliga fibrerna betaglukaner som bland annat kan hjälpa till att sänka förhöjda kolesterolnivåer.
– För personer i riskzonen att drabbas av hjärt- och kärlsjukdom skulle ett ökat intag av lösliga fibrer kunna vara ett sätt att minska denna risk, säger dietisten och fil dr Maria Biörklund Helgesson.

Tre av fyra medelålders svenskar har idag kolesterolvärden som ligger över de rekommenderade riktvärdena. Höga kolesterolvärden är en riskfaktor för hjärt- och kärlsjukdomar. Från och med 40-årsåldern ökar risken markant för att utveckla folksjukdomar som diabetes typ 2 och hjärt- och kärlproblem.

Förra sommaren frågade undersökningsföretaget YouGov, på uppdrag av Oatly, drygt 1 000 svenskar i 40- till 69-års ålder om deras hälsovanor och havrekunskaper. I undersökningen sade 35 procent av de tillfrågade att de aldrig medvetet äter livsmedel som innehåller havre. Bland dem som äter havre svarade 12 procent att de äter det för att sänka kolesterolvärdena/blodfetterna. Mer än fyra av tio av de tillfrågade tänker inte alls på sitt kolesterolvärde.

Vardagsmat som förtjänar mer uppmärksamhet

Enligt Oatly pekar flera studier entydigt på att betaglukanerna som finns i havrefibrer bidrar till att motverka diabetes typ 2 och hålla LDL, ”det onda” kolesterolet som orsakar hjärtinfarkter, i schack. EFSA, den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, har godkänt betaglukaner för behandling av förhöjda kolesterolvärden och vid förebyggande behandling.

– Det viktiga är att den som är i riskzonen får information om vad detta innebär och tydliga råd om vad man kan göra för att påverka sin hälsa i rätt riktning. Det positiva med havrebaserade livsmedel är att de inte bara har hälsosamma effekter för blodfetterna utan också ger ett jämnare blodsocker efter måltiden. Det är vardagsmat som förtjänar mer uppmärksamhet, säger Maria Biörklund Helgesson.

Källa: Oatly
Bild: Havreåker

 


Skrevs: 08:35 den 15 mars 2012 | I kategorin: Omvärld | Skriv ut

Recept

Blåbärspaj

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com