Senaste foruminläggen

Pollenallergi kan ligga bakom reaktioner mot mat

Pollenallergi kan ligga bakom reaktioner mot mat

Kliar det i munnen av äpplen? Det kan vara björkpollensäsongen som kommit igång. Många björkpollenallergiker drabbas av besvär av korsallergi när de äter till exempel äpplen, nötter och morötter.

Idag räknar man med att 25 procent av den vuxna befolkningen i Sverige är allergisk eller överkänslig mot pollen, mot fem procent på 1960-talet. Bland barnen har 4 procent av fyraåringarna och 11 procent av tolvåringarna allergiska besvär orsakade av pollen.

Till skillnad från annan allergi är pollenallergi säsongsberoende. Efter hassel kommer al, björk, gräs och gråbo. Säsongen sträcker sig från februari till augusti, med geografiska variationer över landet.

– I år har vi noterat att björkarna har mycket hängen så pollenflödet kan bli mer intensivt jämfört med de senaste två – tre åren, säger Kerstin Alm Kübler som är intendent, Palynologiska laboratoriet vid Naturhistoriska riksmuséet.

Björkpollen kan ge korsreaktioner

Allergi mot björk är en av de vanligaste pollenallergierna. Den är också särskilt besvärlig eftersom björkpollen tillsammans med intag av vissa födoämnen kan utlösa allergiska korsreaktioner. I björkpollen finns proteiner som är släkt med eller liknar ämnen i vissa frukter och grönsaker, till exempel äpplen, nötter, kiwi, päron, plommon, persika, nektarin, potatis och morötter. När immunförsvaret reagerar mot björkpollen sker även en reaktion mot det så kallade korsallergenet.

– Om du under björkpollensäsongen känner av klåda i munnen, svullnad i halsen, får svullna läppar eller blåsor i munnen, kan du ha korsallergi. Då ska du tänka på att dels behandla pollenallergin, dels låta bli att äta det du är överkänslig mot, säger leg apotekare Maria Calles på Apotek Hjärtat i Lindesberg.

Därför kan den som märker av korsallergi må bättre av att undvika viss mat under pollensäsongen eftersom symptomen kan förstärkas då. En del får besvär av korsallergin även när det inte är pollensäsong. Ibland kan ganska lätta åtgärder göra att man ändå klarar att äta det, till exempel att hetta upp eller mikra äpplen. Det är även viktigt att behandla själva pollenallergin i god tid och på rätt sätt – utifrån symtomen.

Låt besvären styra valet

Hur ska man veta att det är allergi och inte en vårförkylning som man drabbats av? Svarar du ja på flera av dessa frågor kan det snarare handla om en pollenallergi än en förkylning:

Vid pollenallergi är det bra att starta den förebyggande behandlingen i god tid. Ju tidigare man startar behandlingen, desto bättre effekt ger läkemedlen. Det finns både receptbelagda läkemedel och receptfria läkemedel som olika sorters nässpray, ögondroppar och antihistamintabletter som går att kombinera vid behov. Vad man ska välja beror på vilka symtom man har och hur gammal man är. Här kan apotekspersonalen hjälpa till.

– Har du inte blivit bättre efter cirka två veckors behandling med receptfria läkemedel ska du söka läkare, säger Maria Calles.

Ibland kan allergitester vara till ledning, men det gäller att använda testerna som en vägledning, inte som absolut sanning. Läs mer om allergitester i en intervju med allergologen Nils E. Eriksson.

 

Källor: Apotek Hjärtat och mjölkfri.comSkrevs: 14:05 den 12 april 2012 | I kategorin: Tips | Skriv ut

Recept

Spenatlasagne, glutenfri

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com