Senaste foruminläggen

Stor allergistudie bland tonåringar

Stor allergistudie bland tonåringar

Hur vanligt är allergi hos unga tonåringar? Påverkar sjukdomen skolarbetet och deras framtida liv? De frågorna vill forskarna ha svar på i en stor enkät som omfattar 8 000 barn i södra Sverige. 1000 av dem ska också hudtestas och lämna blodprov.

– Allergier är vanliga hos barn och ungdomar, men hur mycket det påverkar deras vardag är mindre känt, säger Hampus Kiotseridis som är barnläkare vid Skånes Universitetssjukhus.

AllergikompetensCentrum Syd och Hudkliniken vid Skånes Universitetssjukhus ska kartlägga allergibesvären hos elever i årskurs 7 och 8 i Södra sjukvårdsregionen. Forskningsprojektet kallas ABISS vilket är en förkortning av Allergibarn i Södra sjukvårdsregionen.
Ungefär 8 000 barn ska undersökas och får svara på ett frågeformulär. Omkring 1000 kommer även att få göra hudtest och ge blodprov.
 
– Drygt var tredje 12-åring har någon form av allergi eller överkänslighet. Till exempel är det väldigt vanligt med pollenallergi i denna ålder.  En del har så svåra besvär att det påverkar deras vardag, berättar Hampus Kiotseridis.

Stillasittande en riskfaktor

I tidigare studier har forskningsteamet kunnat visa att barns livskvalitet försämras under pollensäsongen.

– Många barn kände sig tröttare och hade svårare att koncentrera sig i skolan. De var mer nedstämda och hade minskad framtidstro.

Barn som sitter inne i stället för att vara ute för att undvika allergiska reaktioner riskerar att ta med sitt stillasittande beteende i vuxenlivet. Det i sin tur utgör en riskfaktor för framtida sjuklighet.

ABISS-studien sker i Skåne, Kronoberg, Blekinge och södra Halland.
I teamet som leds av Hampus Kiotseidis och Alf Tunsäter ingår även allergisamordnare Elisabeth Holmner och Therese Sterner samt hudläkare Cecilia Svedman, Yrkes- och miljödermatologen och Ada Uldahl-Curiac, Hudkliniken.

Källa: Skånes Universitetsjukhus
Bild: ShutterstockSkrevs: 20:40 den 13 augusti 2012 | I kategorin: Forskning | Skriv ut

Recept

Rabarberpaj, glutenfri

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com