Senaste foruminläggen

Allergi mot parfym näst vanligaste allergin

Allergi mot parfym näst vanligaste allergin

Parfymallergier är näst vanligaste allergin i världen, visar den hittills största studien av lapptestade patienter. Studie presenteras vid den internationella hudkongressen som hålls i Malmö den 26-28 augusti.

I studien som gjordes på normalbefolkning har 12 000 personer intervjuats i Tyskland, Portugal, Italien Nederländerna och Sverige. Dessutom har ytterligare 3000 har lapptestats för allergier. Studien visar att en på 15 reagerar på nickel.

– Nickelallergier är vanligast. Men efter nickel kommer parfym som bland annat förekommer i kosmetika och olika hudvårdskrämer. Ungefär 1,4 procent av alla de testade utvalda i normalbefolkningen hade denna form av allergi, menar Åke Svensson som är överläkare vid Hudkliniken på Skånes universitetssjukhus och docent vid Medicinska fakulteten på Lunds universitet. Han är värd vid kongressen och en av de drivande bakom studien.

Fler upptäckter väntar

– Resultaten av studien är bara i början av presentationerna. Jag skulle bli mycket förvånad om det inte kommer 10-15 vetenskapliga artiklar de närmaste åren med utgångspunkt i studien, säger Åke Svensson och fortsätter;
– Metoden som användes vid testningen hade Hudkliniken på Skånes universitetssjukhus satt normen för. Vi har varit och är ett centrum för arbetet med studien som gjorts i ett flertal europeiska länder.

Kongressen som genomförs i Malmö den 26-28 augusti är den sjätte internationella Derma-Epidemiology Association Congress och man väntar ett drygt 100-tal av forskare.

– Några av världens främsta forskare kommer att delta, säger Åke Svensson som ser kongressen som en möjlighet att sammanfatta kunskapsläget inom forskningen kring hudsjukdomar över hela världen på ett vetenskapligt korrekt sätt.

Källa: Skånes UniversitetssjukhusSkrevs: 19:06 den 26 augusti 2012 | I kategorin: Omvärld | Skriv ut

Recept

Dillstuvad potatis

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com