Senaste foruminläggen

Nio av tio äter för lite frukt och grönt

Nio av tio äter för lite frukt och grönt

Nio av tio vuxna äter mindre än den rekommenderade mängden frukt och grönt. Det visar siffror från Statens folkhälsoinstituts nationella folkhälsoenkät som presenterades i samband med satsningen Ett friskare Sverige, som genomfördes förra veckan.

Livsmedelsverket rekommenderar att vuxna och barn över tio år äter frukt och grönsaker minst fem gånger per dag, så att det blir totalt ett halvt kilo. Det motsvarar till exempel tre frukter och två rejäla nävar grönsaker.

 

Vill öka fruktkonsumtionen

I landet som helhet är det bara 9 procent som når upp till rekommendationen. Bland kvinnorna når 13 procent upp till rekommendationen, medan motsvarande siffra bland männen bara är 5 procent. Bland dem som äter allra minst frukt och grönt uppger 71 procent av kvinnorna och 62 procent av männen att de vill öka sin konsumtion, och av dem anser elva procent att de behöver stöd för att göra det.

– Förutsättningarna för hälsosamma matvanor varierar stort mellan olika grupper. Personer med god ekonomi och lång utbildning har ofta bättre matvanor än personer med kort utbildning och låg inkomst, säger Pia Lindeskog som är chef för avdelningen för levnadsvanor och livsmiljö på Statens folkhälsoinstitut.

 

Motverkar sjukdomar

Enligt livsmedelsverket är konsumtionen av frukt och grönsaker en indikator för att mäta goda matvanor. I begreppet goda matvanor ingår också ett varierat och högt intag av fisk och skaldjur, samt fiberrika livsmedel och en låg konsumtion av energitäta och näringsfattiga livsmedel.

– Genom att äta mycket frukt och grönsaker ökar vi möjligheterna att må bra samtidigt som vi motverkar flera vanliga sjukdomar, säger Pia Lindeskog.

Goda matvanor, gärna i kombination med fysisk aktivitet minskar risken för övervikt, hjärt- kärlsjukdomar, typ 2-diabetes och högt blodtryck. Enligt Världshälsoorganisationen, WHO, bidrar låg konsumtion av frukt och grönsaker till förkortad livslängd.

Om undersökningen: Uppgifterna om frukt- och grönsakskonsumtionen bygger på Statens folkhälsoinstituts nationella folkhälsoenkät, Hälsa på lika villkor, för perioden 2008–2011. Statistiken avser befolkningen i åldrarna 16–84 år.

Källa: Livsmedelsverket
Foto: ShutterstockSkrevs: 19:30 den 25 oktober 2012 | I kategorin: Omvärld | Skriv ut

Recept

Vitlöksbröd

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com