Senaste foruminläggen

Klonad ko ger allergivänligare mjölk

Klonad ko ger allergivänligare mjölk

Ett forskarlag i Nya Zeeland har tagit fram en ko som ger mjölk med mindre mängd av ett särskilt mjölkprotein. Daisys mjölk innehåller mindre av proteinet beta-lactoglobulin som många mjölkallergiker reagerar emot.

Forskarlaget bakom upptäckten ville undersöka om det var möjligt att producera mjölk som innehåller mindre mängd av proteinet beta-lactoglobulin (BLG) som det är vanligt att mjölkallergiker reagerar på.

 

Använder genteknik

Först testade man med möss och när det gav bra resultat med en 96-procentig minskning av BLG, gick man över till att prova med en ko. Med hjälp av genteknik tog forskarlaget fram kalven Daisy som de sedan behandlade med hormoner för att hon skulle kunna mjölkas redan efter cirka sju månader. Daisys mjölk visade sig inte innehålla några BLG-proteiner alls, medan den hade dubbelt så höga nivåer av proteinet kasein jämfört med vanlig komjölk.

Nu ska forskarlaget låta Daisy få en kalv för att de ska kunna undersöka om det blir någon skillnad när mjölkproduktionen kommer igång på naturlig väg.

Forskarlaget ska även undersöka om det faktum att Daisy saknar svans beror på genmanipulationen, eftersom den formen av missbildning är ovanlig hos kor.

Fåtal kor i början

Forskarlaget menar att man även kan använda resultaten för att bättre förstå hur mjölkallergi fungerar. Visar det sig att denna mjölk är bättre för mjölkallergiker, kan man på sikt se att det kan tas fram kor med dessa egenskaper. Det är emellertid dyrt och åtminstone i början kommer det bara att finnas ett fåtal kor med dessa egenskaper så det kan dröja många år ännu innan det finns sådan mjölk på marknaden.

Forskningsresultaten har tagits fram av det nya zeeländska agrikulturella forskningsföretaget AgResearch som drivs med statliga medel. Resultaten har publicerats i den amerikanska forskningstidningen Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Nyheten har gett olika reaktioner i Nya Zeeland, allt från positiva till dem som frågar sig om någon är intresserad av att äta mjölkprodukter från genmanipulerade och klonade djur.

Källa och bild: AgResearch

 Skrevs: 20:43 den 5 november 2012 | I kategorin: Forskning | Skriv ut

Recept

Solgul soppa, 6 portioner

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com