Senaste foruminläggen

Allergiförbund vill se märkning av allergiframkallande textilfärger

Allergiförbund vill se märkning av allergiframkallande textilfärger

Idag finns det runt 4000 kända ämnen som kan ge allergi efter kontakt med huden. Nu startar Astma- och Allergiförbundet ett projekt eftersom man vill se en märkning för kläder som färgats med allergiframkallande kemikalier.

– Allergier som beror på olika textilfärger är vanligare än vi hittills trott. Ny forskning säger att uppemot etthundratusen personer i Sverige kan vara drabbade, säger Ingalill Bjöörn som är ordförande för Astma- och Allergiförbundet.

Färger som används för att färga syntetmaterial kan vara allergiframkallande, men eftersom symptomen oftast är ospecifika tror många istället att det handlar om materialet.

Använd hellre naturmaterial

För att undvika allergiframkallande ämnen i kläder och andra textilmaterial är rekommendationen att undvika mörka kläder och hålla sig till naturmaterial eftersom de inte kan färgas med samma allergiframkallande ämnen som används för syntetmaterial.

Astma- och Allergiförbundet har satt igång ett projekt för att belysa frågan ytterligare.
– Vi tycker att branschen själva ska vara mer drivande i den här frågan. Till exempel finns idag ingen märkning av kläder och textiler när det gäller allergiframkallande ämnen. I projektet kommer vi undersöka hur stor efterfrågan är bland konsumenterna för att få till en gemensam märkning, säger Marianne Jarl som är ombudsman på Astma- och Allergiförbundet.

 

Källa: Astma- och Allergiförbundet
Bild på kemikalier:
Shutterstock

 


Skrevs: 17:28 den 18 november 2012 | I kategorin: Omvärld | Skriv ut

Recept

Tzatziki

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com