Senaste foruminläggen

Stämmer innehållsförteckningen?

Stämmer innehållsförteckningen?

Ja, i de flesta fall stämmer innehållsförteckningen med det som produkten verkligen innehåller. Men för färdiglagade rätter händer det att allergener inte deklareras på rätt sätt. Det visar en undersökning som Livsmedelsverket gjort tillsammans med 75 kommuner.

I undersökningen som gjordes av 75 kommuner och Livsmedelsverket 2011 granskades totalt 407 produkter. De flesta produkter som granskades hade rättvisande beteckning och även hållbarhetsdatum angavs oftast på ett korrekt sätt.

Missar sammansatta produkter

De flesta av de kontrollerade, förpackade produkterna hade ingrediensförteckning (400 av 407 produkter). Däremot fanns det brister i ingrediensförteckningarna. Bland annat angavs inte de sammansatta ingredienserna på ett korrekt sätt på 47 av de 107 granskade köttprodukterna och på 88 av de 155 färdiglagade maträtter. Sammansatt ingrediens kan till exempel vara majonnäs. Det innebar i några fall att allergener som ingick i produkten inte fanns med i innehållsförteckningen.

I undersökningen tittade man också på tillsatser och aromer. Alla tillsatser som användes var godkända. Men i nästan hälften av produkterna som innehöll tillsatser hade de inte angivits på korrekt sätt.  En tredjedel av de produkter som innehöll rökaromer saknade uppgift om detta i märkningen.

Kontroller ger effekt

I undersökningen drar Livsmedelsverket slutsatsen att det var färre brister när det gällde krav i märknings- och speciallagstiftningen som har kontrollerats i stor utsträckning tidigare. Det visar att kontrollen har haft effekt och att det nuvarande systemet för riskklassning på sikt borde innebära att den tid som läggs på märkningskontroller ökar och blir mer jämn mellan olika myndigheter.

Hela rapporten går att läsa som pdf på Livsmedelsverkets hemsida.

Källa: Livsmedelsverket

Ingrediensförteckningen på bilden har inget med undersökningen att göra.Skrevs: 21:17 den 16 december 2012 | I kategorin: Nytt om produkter | Skriv ut

Recept

Våfflor med jäst, gluten- och äggfria

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com