Senaste foruminläggen

Unga kockar tävlar i god skolmat

Unga kockar tävlar i god skolmat

Tisdagen den 29 januari avgörs finalen i Sveriges Unga GLMS-kockar 2013. Fem lag tävlar om att göra en riktigt god skolmaträtt som ska vara fri från gluten och laktos.

Under hösten 2012 och har förstaårselever på restaurang- och livsmedelsgymnasier runt om i Sverige kunnat lämna bidra till tävlingen. Uppgiften är att göra en riktigt god skolmaträtt av vit fisk som ska vara laktos- och glutenfri och max kosta nio kronor. Elevernas kreativa förslag har resulterat i 5 finallag i tävlingen Sveriges Unga GLMS-kockar 2013.

Nu ska fem lag göra upp i finalen: två från Dackskolan i Mjölby, två från Tannbergsskolan i Lycksele och ett från Ullvigymnasiet i Köping.

Tävlingen har syftet att inspirera morgondagens kockar till att skaffa sig och sprida kunskap och förståelse kring GLMS (glutenintolerans, laktosintolerans, mjölkprotein- och sojaproteinallergi). Celiakiförbundet som är en av arrangörerna menar att en av fem elever i Sverige har behov av sådan kost.

Finalen hålls på Restaurangexpo i Kistamässan, med Johanna Westman som konferencier. Juryn består av deltagare från Svenska Celiakiförbundet, Valio, Semper och Svenska Kockars Förening.

 

Du kan läsa mer om tävlingen på facebooksidan för världens bästa skolmat.

Källa och foto: Celiakiförbundet

 


Skrevs: 20:22 den 27 januari 2013 | I kategorin: Omvärld | Skriv ut

Recept

Ugnsrostade grönsaker

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com