Senaste foruminläggen

Mjölk- och äggallergier håller i sig allt längre

Mjölk- och äggallergier håller i sig allt längre

Allergier mot mjölk och ägg växer inte bort lika snabbt som tidigare. Tvärtom håller de i sig långt upp i skolåldern eller ännu längre. Det visar två amerikanska studier som har följt sammanlagt 1700 allergiker under 13 år.

Hittills har rönen varit att allergier mot mjölk och ägg är ganska övergående och att de flesta har vuxit ifrån dem när de börjar skolan. Två amerikanska studier visar dock att det har skett en förändring.

– Den dåliga nyheten är att prognoserna för barn med allergier mot mjölk och ägg ser sämre ut nu än för 20 år sedan, säger Robert Wood som har lett de två studierna och är chef för allergi- och immunologiavdelningen på John Hopkins Children’s Center i Maryland, USA.

– Förutom att fler barn är allergiska, så växer färre ifrån sina allergier. Och de som växer ifrån allergierna, gör det senare nuförtiden.

Största studierna hittills

I studierna följdes drygt 800 barn med mjölkallergi och närmare 900 med äggallergi. Enligt John Hopkins Children’s center kan det vara de största studierna hittills med barn som är allergiska mot mjölk eller ägg.

80 procent fortfarande mjölkallergiska vid fyra år

Studierna visade att så lite som en femtedel av barnen hade vuxit ifrån sina mjölkallergier vid fyra års ålder och bara 42 procent när de var åtta år. Vid 16 års ålder var 79 procent fria från sin mjökallergi. 

96 procent fortfarande äggallergiska vid fyra år

Liknande trend syntes bland äggallergikerna. Endast fyra procent hade vuxit ifrån sin allergi när de var fyra år och 37 procent vid tio år. Vid 16 års ålder var 68 procent fria från sin äggallergi.

Högre mängd antikroppar ger längre allergi

I studierna såg forskarna ett samband mellan höga nivåer av antikroppar mot mjölk eller ägg i barnens blod och hur länge allergin höll i sig. Ju högre nivåer av antikroppar de allergiska barnen hade i mot mjölk eller ägg, desto mindre var chansen att de skulle växa ifrån sin allergi inom kort.

Studiernas resultat kan spegla det faktum att John Hopkins Children’s Center tar emot de svårare fallen, men man ser sig ändå se en trend mot svårare och långvarigare allergier.

Några blev allergifria som vuxna

Forskarna såg även något positivt i studien: några barn blev fria från sin allergi som vuxna, något man tidigare inte trodde var möjligt.
 
Fakta:
Allergi mot ägg och mjölk är de vanligaste allergierna mot livsmedel i USA och man räknar med att två procent av barnen drabbas av äggallergi och tre procent av mjölkallergi.

Studierna har genomförts vid John Hopkins Children’s center i Maryland, USA. Centret är ett av USA:s främsta barnsjukhus och tar emot mer än 90 000 barn varje år.

De två studierna publicerades i The Journal of Allergy and Clinical Immunology i november och december 2007. Publikationen ges ut av American Academy of Allergy, Asthma, and Immunology.
 
 
Källor: Pressmeddelande från John Hopkins Children’s center,
The Journal of Allergy and Clinical Immunology:
Om ägg december 2007
Om mjölk november 2007   Skrevs: 09:39 den 16 januari 2008 | I kategorin: Forskning | Skriv ut

Recept

Pepparkakskola

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com