Senaste foruminläggen

Coolt tycker Majjo och Linn om vinsten

Coolt tycker Majjo och Linn om vinsten

I tisdags vann Marja-Lisa ”Majjo” Berg Hyötylä och Linn Nilsson tävlingen Sveriges unga GLMS-kockar med sitt recept Pasta a lá Maijlin. Nu ska de hjälpa till att ta fram recept som är fria från gluten, laktos, mjölk och soja (GLMS). Och visst är de sugna på att tävla igen.

Majjo Berg Hyötylä och Linn Nilsson går första året på Ullvigymnasiets Restaurang- och livsmedelsprogram i Köping. Varken Linn eller Maijo är känsliga mot mjölk, soja eller gluten, men de har ändå erfarenhet av födoämnesöverkänsligheter: Maijo är allergisk mot kokos och Linn har en släkting som är laktosintolerant.

I finalen fick de 20 minuter på sig att ta fram ett recept tillsammans med lagledaren Calle Rosenstam och det blev den vinnande Pasta a lá Maijlin, en gluten- och laktosfri pastarätt med rotfrukter, örter och alaska pollock loins.

Hur känns det nu?
– Bra, det är coolt att vi vann, bara att vara i final var stort och så nu det här, säger Linn och Maijo fortsätter;
– Jättekul med all uppmärksamhet och media och gratulationer från kompisar, föräldrar och många andra.

Vad var det som gjorde att ni ville ställa upp i tävlingen?
– Det var Maijo som var mest på och övertalade mig. Jag tänkte välja servering till hösten, men nu kanske jag ändrar mig.
– Jag ville verkligen tävla och Linn var den jag ville tävla med då vi känner varandra sen typ 6:an. 

Vilken var den största utmaningen när ni lagade rätten?
– Att få rätt konsistens på pastan ”al dente”, få till smaken på såsen med rotfrukterna och örterna och att fisken inte skulle vara under- eller överkokt utan hålla ihop. Det var också viktigt att hålla tiden med varm mat och varma tallrikar.

Vad händer nu - hur påverkar vinsten er?
– Vi vill tävla igen, hoppas att vi är ödmjuka, det känns så. Vi ska tävla mot klasskamrater den 16:e februari i en tävling på skolan. Det skulle kännas konstigt att förlora, ligger väl en del prestige i tävlingen - alla vill slå oss, säger tjejerna och skrattar. 

Kommer ni fortsätta ta fram mat som även allergiska kan äta?
– Ja, vi ska hjälpa Svenska Kockars Förening och Celiakiförbundet i kampanjen då en del av vinsten är att vara ambassadörer för GLMS. Det känns kul, hoppas att vi kan göra recept och lyfta mjölkprotein också.

Ingår specialkoster och kunskap om olika allergier i er utbildning?
– Ja det gör det i väldigt stor utsträckning då vi jobbar mot riktiga gäster hela tiden och vi har skickliga lärare som lär ut och som har bred erfarenhet från allt som rör GLMS och Celiakiförbundets kampanj. Dessutom har vi Svenska Kockars Förenings distrikt Mälardalen i vår region som stod för tävlingens legitimitet med tävlingsledaren Marcus Hallgren.

Vinnarreceptet

Här är det vinnande receptet som är fritt från gluten, laktos och soja. För att få receptet mjölkfritt kan du byta ut grädden mot till exempel havregrädde eller annan ersättning du tål.

Pasta a lá Maijlin

4 portioner
5 alaska pollock filéer
250g glutenfri tagiatelle från semper
½ majrova
½ kålrabbi
1,5-2 morötter
½ rödlök
½ gul lök
5 dl laktosfri grädde från valio
¼ dl hackad dill
¼ dl hackad persilja
olivolja
salt och peppar

Garnering: en citronklyfta och en persiljekvist

Gör så här:

1. Hacka rotsakerna och löken.

2. Skiva fiskfiléerna i grova skivor ( ungefär 3 skivor/ filé ). Se även till att den är så torr som möjligt då den annars kan fastna i stekpannan när du bryner den.

3. När du hackat rotsakerna och löken, och skivat fisken sätter du igång pastavattnet enligt anvisningarna som finns på förpackningen och när vattnet kokar har du i pastan i kastrullen. Börja sedan med att bryna fisken i en varm panna där du häller i lite olivolja.

OBS! Pannan måste vara ordentligt upphettad innan du lägger i fisken för annars kommer fiskbitarna fasta i pannan precis som det skulle gjort och fisken är för blöt.

Krydda fisken med salt och peppar.

4. När du brynt fisken lägg den då åt sidan och bryn rotsakerna i samma panna. När det är klart lägger du fisken och rotsakerna i en upphettad traktörpana tillsammans med lite olivolja. Tillsätt grädden i pannan och krydda med salt och peppar. Låt koka under omrörning i ca 5 minuter och mot slutet tillsätter du dom hackade örterna.

5. När pastan kokat klart häller du av vatten och häller pastan i fisken. Rör samman och smaka av. 

6. Servera med en klyfta citron och en persiljekvist.

Foto: Calle Rosenstam

 Skrevs: 16:41 den 2 februari 2013 | I kategorin: Omvärld | Skriv ut

Recept

Kalla fruktspett

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com