Senaste foruminläggen

En del barn får D-vitaminbrist trots riktig kost

En del barn får D-vitaminbrist trots riktig kost

Redan i slutet av sommaren har förskolebarn i norra Sverige för låga nivåer av D-vitamin och sedan sjunker värdena under vintern. Även om kosten följer rekommendationerna räcker inte solljuset till, visar forskare vid Umeå universitet i en nyligen publicerad rapport.

Studien omfattar 90 förskolebarn som undersöktes i slutet av sommaren. Det visade sig då att nästan en fjärdedel (24 procent) hade D-vitaminnivåer under definitionen för brist. Bristen var vanligast hos barn med mörkare hudtyp, av dem hade 40 procent av D-vitaminbrist medan motsvarande nivå för barnen med ljus hy var åtta procent. Situationen förvärrades under hösten och vid uppföljningen i januari-mars hade mer än 25 procent av de ljusa och 50 procent av de mörka barnen bristnivåer. Mindre än vart tionde barn i studien nådde upp till optimala nivåer av D-vitamin.

– Barnens intag av D-vitamin från maten följde näringsrekommendationerna, men de verkar inte vara räcka till för barn i norra Sverige där solen inte kan bidra med tillräckliga mängder, kommenterar dietisten och forskaren Inger Öhlund som är huvudförfattare till studien.

Försöker hitta rätt nivåer

Solen är den viktigaste källan genom att solljuset omvandlar ett ämne i huden till D-vitamin, men i områden med lite sol måste intaget komma från maten. Forskargruppen har nu startat ett försök där barn i både Umeå och Malmö får en speciell mjölk med extra mycket D-vitamin. Barnen dricker mjölken en gång per dag i tre månader under vintern och forskarna mäter D-vitaminnivåerna både före och efter perioden. Målet är att få fram hur mycket D-vitamin i kosten som barn i Sverige behöver för att förebygga D-vitaminbrist.

Samtidigt undersöks också samband mellan D-vitamin och olika markörer för hälsa. D-vitamin är ett ämne som fått stor uppmärksamhet de senaste åren och har pekats ut som en viktig faktor för folkhälsan.

Rapporten är publicerad i tidskriften Journal of Pediatric Gastroenterology & Nutrition. Medförfattare är docent Sven-Arne Silfverdal, professor Olle Hernell och docent Torbjörn Lind, samt vid Institutionen för klinisk vetenskap, enheten för pediatrik, Umeå universitet.

Artikeln som är publicerad i Journal of Pediatric Gastroenterology & Nutrition är skriven av I Öhlund, SA Silfverdal, O Hernell, T Lind och heter Serum 25-Hydroxyvitamin D Levels In Pre-School Children In Northern Sweden Are Inadequate After The Summer Season And Diminishes Further During Winter. 

Källa: Umeå universitet
Foto: Shutterstock (barnen på bilden har inget samband med texten)

 Skrevs: 07:14 den 13 februari 2013 | I kategorin: Forskning | Skriv ut

Recept

Krämig champinjonsoppa

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com