Senaste foruminläggen

Några frågor om risdrycker till Livsmedelverket

Några frågor om risdrycker till Livsmedelverket

Tidigare i vintras varnade Livsmedelsverket för tungmetaller i barnmat och gick så långt att man avrådde risdrycker till barn under sex år. Många föräldrar till multiallergiska barn blev oroliga och mjölkfri.com har kontaktat Livsmedelsverket för att reda ut vad som gäller.

Rickard Bjerselius, som är toxikolog på Livsmedelsverket, hjälper till att reda ut några frågor kring risprodukter och arseniklarmet som kom januari

Måste jag helt sluta ge mitt barn risprodukter?

– Barn som ofta äter produkter gjorda av ris kan på sikt få i sig halter som skulle kunna vara skadliga för hälsan. Vi råder därför föräldrar att inte alltid ge risgröt och risvälling, utan att variera med andra sorter. För till exempel glutenintoleranta barn finns majsbaserade produkter att alternera med. Man behöver alltså inte avstå helt från att ge risbaserad gröt och välling.

I vilka mängder är det skadligt?

– Livsmedelsverket har utgått från en portionsstorlek enligt förpackningen och tre portioner per dag. Utifrån det intaget har vi gjort jämförelser mot det hälsobaserade riktvärdet för arsenik. Då intaget av arsenik överskrids vid detta intag under lång tid bedöms det vara en ökad risk för negativa hälsoeffekter. Lång tid är i detta sammanhang flera år med hög konsumtion dagligen. Att ange en exakt mängd välling/dryck är därför omöjligt.

Vad ska jag göra om mitt barn inte tål mjölk eller spannmål och vi därför inte kan växla med drycker som är baserade på mjölk eller spannmål?
– Kontakta din dietist/läkare för att få råd om andra produkter som kan användas i det specifika fallet.

Om man som förälder har frågor om kosten till sitt allergiska barn är det bäst att kontakta en dietist. Dietisten kan hjälpa till med tips och råd för just ditt barns behov. Om du inte har kontakt med en dietist kan du höra med ditt barns allergiläkare om den kan skriva en remiss.

Foto: ShutterstockSkrevs: 20:49 den 27 februari 2013 | I kategorin: Nya rön om mat | Skriv ut

Recept

Lammstek

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com